Борисов: По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента

4340
Борисов: По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента
Снимка: Boyko Borissov / Facebook

България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането й на 01.06.21 г.“. В това увери министър-председателят в оставка Бойко Борисов, след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Българският премиер отбеляза, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш. „Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства“, категоричен беше Борисов.

„На 7-ми май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС“, посочи министър-председателят и даде пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат. Отново на 7-ми май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, бяха проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати.

Ваксинационният зелен сертификат в ЕС е на път да доведе до сериозни проблеми

Преговорите за бъдещия европейски зелен сертификат, който сертифицира дали носителят му е ваксиниран, прекарал е заболяването COVID-19 ...

„По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14-ти май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът напомни, че процесът стартира на 21.04.21 г., когато Европейската комисия (ЕК) предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

Премиерът Борисов акцентира също върху резултатите от приключилата среща на върха в Порто. Министър-председателят определи като исторически успех подписването на Споразумението за социален ангажимент от Порто, с което беше постигнат ясен и амбициозен ангажимент в социалната сфера, от страна на лидерите на държавите членки на ЕС, ЕК, Европейския парламент и всички социални партньори.

Бойко Борисов обърна внимание на трите ключови цели с хоризонт до 2030 г., залегнали в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права: най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. да бъде в заетост; най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение всяка година за дигитални умения; броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 000 000.

Министър-председателят Борисов напомни, че още преди четири години българското правителство издигна образованието в национален приоритет и работеше целенасочено за неговото развитие. Освен двойното увеличение на възнагражденията на учителите, беше постигнат и съществен напредък по отношение на дигитализацията на обучението. Министър-председателят акцентира и върху активната политика на правителството, благодарение на която над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище.

Коя е Маги Бадер, която нарочиха, че е направила снимките в спалнята на Бойко Борисов

Най-коментираната личност в България в момента е ... Маги Бадер. На 7 май сайтът Agri.bg тиражира думи на Светослав Илчовски, че т...

Борисов отбеляза изпълнения ангажимент на кабинета да бъде въведена задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. Също така се подпомага издръжката на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. По отношение на политическата обстановка в България премиерът Бойко Борисов изрази своята загриженост от случващото се.

„Парламентът беше закрит. Надявам се, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, предполагам, че не се гордее с тях и е разбрал какво направи. Ако не е разбрал, още по-лошо“, отбеляза Борисов. Премиерът напомни, че за състоялите се избори разходите бяха в размер на 150 000 000 лева. Същевременно депутатите са работили едва осем дни.

„Излиза, че по 19 000 000 лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме“, изтъкна още Борисов и напомни, че сега предстоят още разходи за нови избори, а след няколко месеца предстоят и президентските избори. „Европа и светът броят центовете и се чудят как засегнатите от пандемията да бъдат компенсирани, ние харчим стотици милиони за шоу“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика