Борисов: Подкрепяме изгонването на руските дипломати, но трябваше по друг начин

9990
Борисов: Подкрепяме изгонването на руските дипломати, но трябваше по друг начин
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му подкрепиха действията на Кирил Петков и правителството в оставка за изгонването на 70-те руски дипломатически представители.

"Остносно изгонването на 70 руски дипломати – така гръмко обявено от Кирил Петков. Разбрахме после, че не бил той, а друг. Сега трябва да избираме пред една аматьорска позиция, да отсеем „зърното от плявата“. Аз и партията, която ме е избрала за лидер, сме горди хора. Тук, когато започна войната, казах, че докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. С две ръце подкрепяме чл. 11 в съответствие на бройките на дипломатите и прекомерното присъствие на руски дипломати и обслужващ персонал. Това обаче трябваше да се случи по друг начин – външният министър и премиерът да излязат и да го обявят като доклад на службите, ако има такъв. Ако няма – да поемат политическа отговорност. Тоест да заговорят за реципрочност, да запознаят президента, да дойдат в парламента и щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти", заяви Борисов на пресконференция в петък сутрин.

Атанас Атанасов: Има нова номинация за премиер, не Кирил Петков

Кандидатът за премиер няма да е Кирил Петков. Новината съобщи съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) и заместник-председател н...

"Винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божи. Българският народ избра Кирил Петков за премиер. Посоката за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати трябва да бъде продължено. Правителството да не дава крачка назад. Има пълната ни подкрепа. Защото иначе би значело капитулация, отказ от суверенитет, а не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре и дори аматьорските действия трябва да бъдат подкрепени, за да стигнат до края", обяви Борисов.

ОЩЕ: Коя държава има най-много дипломати у нас и колко са руските?

Припомняме, че изгонването на дипломатическите служители създаде истински политически трус. Петков заяви, че предприема този ход след три доклада от ДАНС, от междуведомствена комисия към МВнР и от Съвета за сигурност. Според документите - те действали против българския интерес. БСП атакуваха остро премиера в оставка и заявиха, че няма да подкрепят правителство с министър-председател Кирил Петков.

"В България вече да не си лидер – лидерът на БСП не иска ПП, лидерът на ПП не иска лидера на ГЕРБ. Извинявайте, всички лидери с качествата си са повели стотици хиляди хора след себе си. Каква работа ми е на мен да определям ПП-то кой да му е лидер, премиер, кой да взима мандата. Работата ми е този, който ще е там, да е истинският лидер. За да каже – аз, заедно с външния ми министър, съм взел решение, че дипломатите ги молим в неделя да си тръгнат, защото има данни от службите. Той обаче каза – не съм аз, Генчовска е. Когато си лидер, поемаш отговорност. Аз не казвам – Томислав е виновен, нито Екатерина Захариева или Десислава Атанасова. Утре може да е друго, днес съм лидер и е така. Но лидер да не си, никой не иска с тях да си играе“, коментира Борисов.

Русия за изгонените дипломати: България постъпва като дете, което иска да привлече вниманието на родителите

Москва реагира остро на решението на България да експулсира 70 руски дипломати. То бе обявено от премиера в оставка Кирил Петков вчера,...

Попитан кого "Продължаваме промяната" трябва да номинират за следващ премиер, лидерът на ГЕРБ каза, че "ако ПП имат друг лидер, да го покажат". "Ако ще правят някаква мимикрия, в която обвиняваха нас... Вижте какво нещо е кармата – Кирил Петков ще седи на диванчето, ще си пуши, каквото пуши, или ще си пие, каквото си пие. Аз – тука, Доган – там, Царя – във Врана. Аз не изпадам в такава позиция – ако е еди-кой си, ще си говоря с тях, ако не е – няма", каза той.

Според него ултиматумът на руския посланик Елеонора Митрофанова, че ще затвори посолството, ако до 12 часа днес експулсирането на 70-те души не бъде отменено, е намеса във вътрешните работи на страната.

Борисов благодари и на френското председателство на ЕС, което днес предава щафетата на Чехия - че изготви предложението за вдигане на ветото над Северна Македония. 

"Благодаря и на депутатите от ГЕРБ, и на депутатите от опозицията, които успяха вчера от един слаб, небалансиран, рисков бюджет, донякъде да го изправят и да дадат възможност за увеличение на заплатите на пожарникари, полицаи, учители, лекари. Разбира се, за църквите, манастирите, джамиите, за бизнеса – макар че още много да се направи. Това е бюджет, който изисква стабилна държава, която да го изпълни. В противен случай катастрофата ще бъде пълна. Ако не искаме да катастрофираме, българите трябава да бъдем единни и силни", смята Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com