Борисов подмени темите "корупция" и "Пирин" с Истанбулската конвенция

4052
Борисов подмени темите "корупция" и "Пирин" с Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Не знам защо не попитахте, че срещнах подкрепа за Истанбулската конвенция от европейските социалисти. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос как ще коментира, че по време на представянето на приоритетите на българското председателство в Европейския парламент (ЕП) са повдигнати теми като корупцията в България и върховенството на правото в България от гледна точка на казуса за парк "Пирин". И добави, че българските социалисти на пленум решили да не я примат, а в Европа социалистите подкрепят.

Според Борисов твърдението на лидера на "Зелените" в ЕП Ска Келер за парк "Пирин" не било вярно – че представлява пример за уязвимост по отношение на върховенството на правото. Министър-председателят повтори и изказването си за щъркелчетата, костенурките, вълците и мечките. Той обеща на "Зелените", че освен втори лифт, на Банско няма да се случи нищо друго – така, както продължавала борбата с корупцията и контрабандата.

Борисов поиска от Европа повече прагматичност с Турция и нормализиране на отношенията с Русия

Прагматичност и снизходителност в сътрудничеството с Турция, както и нормализиране на отношенията с Русия. Това бяха част от външнополи...

На въпрос какво ще направи, за да се използват за по-конкретни мерки, така че Вишеградската четворка да подпише Дъблинския регламент (бел. ред. - да се съгласи с бежанската политика на ЕС), българският премиер отговори, че благодарение на ЕС в Източна Европа са се случили много положителни неща, като даде примери като например инфраструктурни проекти. Освн пазар, всички присъединили се държави допринасят геостратегически, за културата, за многообразието, уточни Борисов и добави, че е живял в социалистическа държава и помни какво е било. Затова и без Вишеградската четворка нямало да е същото – имало правила, под които всички са се подписали и трябва да спазват.

Относно приоритета "млади хора", гледната точка на Борисов е, че ако не се работело, щяло да напускат Европа, да отидат в САЩ, да последва демографска криза и на власт да почнат да идват популисти.

Според Борисов, всички ръководителите на всички групи в ЕП показаха доброжелателност. Той подчерта, че трябва да се намери начин всички основни приоритети на ЕС за периода 2021 – 2027 година да бъдат финансирани. Премиерът изрази увереност, че всички в ЕС подкрепят да бъде обърнато внимание на Западните Балкани. Мога да гарантирам, че ще се стараем много – мисля, че нашата Европа е най-доброто място за живеене и се нуждае от това, добави лидерът на ГЕРБ.

Юнкер: България е пример за изключителни успехи, но има да се бори с корупцията

България е пример с изключителните си успехи, но има да работи още много, най-вече в борбата с корупцията. Това каза председателят на Е...

Същевременно председателят на ЕП Антонио Таяни обяви, че на евродепутатите било много приятно да чуят, че българското председателство е готово да води диалог относно въпроса с върховенството на правото в Полша, както и за многогодишната рамка на европейския бюджет (2021 – 2027 година). По думите на Таяни, приятно било и, че приоритет на България като председател са Западните Балкани. Надявам се, че всичко ще върви както трябва, българският премиер беше бурно аплодиран от евродепутатите и се надявам, че това ще е знак, че всичко ще върви както трябва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика