Борисов поиска от Европа повече прагматичност с Турция и нормализиране на отношенията с Русия

1681
Борисов поиска от Европа повече прагматичност с Турция и нормализиране на отношенията с Русия
Снимка: БГНЕС

Прагматичност и снизходителност в сътрудничеството с Турция, както и нормализиране на отношенията с Русия. Това бяха част от външнополитическите цели, които българският премиер Бойко Борисов заяви по време на представянето на приоритетите на родното европредседателство пред Европейския парламент.

"30 минути с президента (бел. ред. - на Европейския парламент) Таяни и многократно с Жан-Клод Юнкер сме водили дебат по миграционните процеси и справянето с мигрантския поток. България направи така, че миграционният натиск да е нула. На турската граница показахме, с усилията на държавата и със споразумението с Турция, да ограничим до минимум миграционния поток. Затова по темата Турция считам, че споразумението трябва да се подпише, да продължи да работи, и въпреки категоричността, която имаме спрямо Турция, да се опитаме и прагматично да решим въпроса за мигрантите, за които се грижи турската страна", заяви Борисов.

Борисов: Македонският парламент показа, че желанието за европейски отношения е общо

Поздравявам парламента на Република Македония, който ратифицира днес (15 януари) Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничест...

Премиерът разви темата за митрационния поток, като даде предложения как да бъде решен проблемът, но остави крайните мерки на европейските лидери.

"Една от основните теми е как попадналите след това в Европа мигранти да бъдат релокирани и да се грижим за тях. Ще опитаме да решим този въпрос с такт и дипломатичност. В някои държави от ЕС има огромно струпване на мигранти и харчат огромен ресурс, други не искат да участват в този процес, а третата група е държави като България, Гърция и Турция, които са на входа на този поток. Решението е влизането да става само през контролно-пропускателните пунктове или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат. А икономическите мигранти да бъдат допускани само до там, където има нужда от тях. Това са решенията ни, вие ще кажете как да стане", коментира българският премиер.

По другата щекотлива тема - Русия, Борисов заяви, че е наясно за разединените позиции в Европа. Той заяви българската позиция, но отново остави решението в ръцете на ЕС.

"Ние ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията, но това далеч надскача нашия праг на възможности, това ще бъде общоевропейско решение", заяви той.

Като цяло българският премиер очерта 4 основни приоритета на родното председателство - бъдещето на Европа и младите хора, европейска перспектива на Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа, дигиталните умения и технологиите на бъдещето.

Борисов и Юнкер се обединиха около Западните Балкани като приоритет

Западните Балкани бяха изтъкнати като основен приоритет на българското европредседателство и ЕС по време на среща между премиера Бойко...

"Уверявам ви, че когато ви е необходима нашата експертиза и по Западните Балкани, и по кохезионната политика, и по миграционния въпрос, сме насреща", заяви той.

Борисов беше категоричен, че на страните от Западните Балкани трябва да бъде даден ясен отговор на какво могат да се надяват и какъв е хоризонтът на тяхната евроинтеграция.

"По отношение на Западните Балкани сме сигурни, че в мандата на тази комисия няма да има нови държави-членки, приети от Балканите. Но ние честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят и как във времето могат да се разположат като интегриране. Сега е точният момент, който трябва да го направим. Вчера един изстрел в Косово взривява отношенията. Балканските народи вярват, че имат план за присъединяването към ЕС. България и Бивша Република Македония дадоха пример как с такт могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите. Завчера македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство, премиерът Заев беше доста храбър, както и ние, и сега се надяваме между Скопие и Атина също да завърши процесът за името, за да се даде перспектива за НАТО и ЕС. Трябва да подготвим Балканите за инвестиции и туризъм, да не позволим да се обезлюдят. Ако не направим това, интересът, който имат и Русия, и Турция, и Китай, и Саудитска Арабия, е голям и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа - след това ще се чудим от къде идват ислямски бойци и радикален ислям, защото там има плодородна почва. Изходът е европейска перспектива", коментира Борисов.

Той засегна и темата за общия европейски бюджет като допълни, че много разчита на ЕП, защото "бюджетът на Европа прави политиката и чрез него ще можем да защитим даден приоритет".

"Важно е селскостопанската политика, кохезионната политика. Трябва да намерим баланса на взаимното уважение между държавите-донори и това, което ние имаме. Няма по-добро от това да вървим всички заедно, така че кохезионната политика трябва да продължи", коментира премиерът.

Борисов представи приоритетите на Българското председателство пред ЕНП

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес с групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Разговорът на пр...

По въпроса общата отбрана Борисов отправи критики към лидерите на ЕС, че стоят безучастни докато определени процеси се формират, както и че позволяват други да решават пряко засягащи континента казуси.

"Малко се вглеждаме в заплахите, оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители, оставяме президентите на големите държави да взимат решения по теми, по които след това ние в Европа се сблъскваме със страшна сила. От тези войни идват миграционните потоци. Когато бяха банковите кризи, Европа плати цената", заяви той.

В края на речта си Борисов коментира, че иска да работим по българското и австрийското председателство така, че 2018 г. всички приоритети да не се прекъсват, а да продължат.

"Накрая, изключително важна роля на ЕП. Силата ни е в многообразието, което има в Европа. Над нашия парламент сме изписали "Съединението прави силата" и считаме, че и за Европа в момента това би бил най-подходящият девиз", завърши Борисов.

Юнкер: България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната

Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12 часа, а казвам, че България е на добър път. Нещата не са достат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика