Борисов: Посъветвах Петкова да депозира оставката си в парламента

6547
Борисов: Посъветвах Петкова да депозира оставката си в парламента
Снимка: БГНЕС

Посъветвах г-жа Петкова да отиде в парламента и да подаде оставката си.

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов във връзка с депозираната оставка от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова подава оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка. Това съобщи репортер на Actualno.com директно от парламента. Причината за решен...

Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал тогава. И ако някой е искал да купува дялове, както сега ни препоръчват, са имали години наред време да ги купят, отбеляза Борисов.

Той поясни, че когато е разговарял сутринта с Теменужка Петкова, тя му е потвърдила, че познава купувачите на българския бизнес на ЧЕЗ. "Аз не бих оставил и ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин ние не сме влияели на тази сделка, защото няма и как. Сделка, проведена между частни компании в Чехия, ние няма как по никакъв начин нито да контролираме, нито да попречим, коментира министър-председателят по повод сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.

Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка, отбеляза още Борисов. Той даде пример с продажбата на Нова телевизия преди дни на чешкия милиардер Петр Келнер и зададе въпрос: "Защо тогава не попитахте ГЕРБ има ли отношение или правителството по тази сделка?", или утре някой може да каже "защо не изкупим на "Нефтохим - Бургас" акциите?", разсъждава Борисов. По думите му България отдавна е пазарна икономика и всички се приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите и така в момента работи целият западен свят. 

За да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство и за това почтеното, правилното и за това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставката си. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам, това, което мисля, и ще вземем заедно решение след това кой да я замести", коментира още Борисов по темата.

Премиерът каза, че чешкият му колега Андрей Бабиш го е уведомил за сделката с продажбата на ЧЕЗ.

Нинова иска от Борисов и правителството да каже за сделката с ЧЕЗ

Ако кабинетът знае за сделката с ЧЕЗ и мълчи значи имаме паралелни министър-председател и правителство, а ако не знае – значи зад...

Стабилна ли е коалицията?

Те не са лесни партньори, но това е изборът на българския народ. Знам им характерите, но аз винаги съм се опитвал да ги успокоявам и да търсим баланс и разбирателство. Няма други варианти - това са Патриотите и ние, коментира в отговор на въпрос премиерът за стабилността на управляващата коалиция. 

България в Шенген

Аз мисля, че по летищата и по морските ни граници могат незабавно да ни приемат в Шенген. Там риск няма. Егоистичният риск идва от сухопътните граници, уточни Борисов защо все още страната ни е пред чакалнята на Шенгенското пространство.

Цветанов и Горанов: Теменужка Петкова е достоен човек

Теменужка Петкова е достоен човек и това е лично нейно решение. Предстои да се събере коалиционният съвет, за да решим как ще действаме...

По думите му, ако ние станем шенгенска външна граница и преминат мигрантите през нас, те вече до Амстердам, няма къде да ги спират и затова преди малко ви заговорих за релокацията, която има обратен процес. "Не е дали ще вземем 100 или 200 мигранти, а какво би станало при един такъв проблем - при неработещо споразумение с Турция. Затова много държави от вътрешността на Европа именно от това се страхуват в момента да кажат и България на суша да влезе в Шенген", коментира премиерът. Той за пореден път отбеляза, че България и Румъния трябва заедно да влязат в Шенген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика