Борисов пред Порошенко: Мир и инфраструра ще помогнат хората да се чувстват по-добре

4385
Борисов пред Порошенко: Мир и инфраструра ще помогнат хората да се чувстват по-добре
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви за мир и повече инфраструктурни проекти при посещението си в Киев, столицата на Украйна, където е на визита по покана на президента Петро Порошенко.

По-рано днес (26 май) министър-председателят посети Загреб и откри там паметник на писателя Иван Вазов.

По-късно тази вечер Борисов ще гледа финала на Шампионската лига, който ще се играе на олимпийския стадион, между отборите на Реал Мадрид и Ливърпул. Премиерът обяви в Загреб, че ще е за Реал Мадрид.

"Винаги сме били за мир. Защото мирът е най-ценното и святото нещо, към което трябва да се стремим. Истински вярвам, че ако правим мостове, магистрали, ако правим жп линии, това ще вдигне дохода на хората и ще почнем да се чувстваме по-добре всички в този регион. Вълшебната дума е мир. Виждате колко всичко е крехко", заяви Борисов на съвместен брифинг с Порошенко. По-късно премиерът ще има съвместна вечеря с премиера на Украйна.

"Трябва да направим всичко възможно, за да спасим мира. Да се опитаме лошото да остане назад, да вървим напред и да полагаме огромни усилия в тази насока, това ми е водещото на мен", заяви още Борисов. Той заяви, че изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато.

 

Борисов: За да има мир и стабилност, трябва да държим темата за Западните Балкани

Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме за това. Трябва да не допусн...

"Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. С вашата страни ни свързват приятелски отношения, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна близост между нашите народи, както и от наличието на най-голямата българска етническа общност извън страната", каза още Борисов. В Украйна от 14 години не е имало посещение на български правителствен ръководител.

Борисов обяви, че държавата ще продължи да съдейства за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от българската общност в Украйна. Премиерът приветства подписаната в края на април миналата година Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да изучават майчин език и да учат на майчин език и я оцени като потвърждение на намеренията на украинската страна да гарантира изучаването на български език в държавните общообразователни учебни заведения.

Българският премиер посочи, че се очаква през есента провеждане на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.

Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, както и за отношението на правителството по теми като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика