X
 
 

Борисов предложи "да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси"

3529 14
Борисов предложи "да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси"
Снимка: Facebook
"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция.

Стартът беше даден през месец май тази година от Борисов и бившия гръцки премиер Алексис Ципрас. За изграждането на връзката се заговори още след газовата криза през 2009 година, след газовия спор между "Газпром" и Украйна.

Борисов: Интерконекторът Гърция-България е ключов приоритет

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Това напис...

Днес Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ.

"Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде", добави Борисов. Той уточни, че газовият хъб "Балкан" и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция.

"България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море", акцентира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът подчерта, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море.

"Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество", заяви още министър-председателят.

По време на инспекцията на изграждането на интерконектора присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос. Пред дипломатите българският министър-председател заяви, че вече е извършена доставката на тръбите за първия километър от трасето.

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Единият енергиен проект ще е от полза за България, но него явно го бавят нарочно. Другият, от чието изпълнение е заинтересован и "Газпр...

"Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени. Това стана възможно, след като чрез подписването на няколко важни документа бе осигурено финансирането на проекта и бе гарантирана неговата правна устойчивост", отбеляза министър Петкова в допълнение.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланик Херо Мустафа. Гръцкият дипломат бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата. "За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден", каза посланикът на Азербайджан.

"За да се изградим интерконекторната връзка, трябва първо да пазим археология, да се извадят артефактите и после строим. Това е селище на 4000 години, има артефакти на 7000 години", изтъкна премиерът Борисов пред гостите и уточни, че са инвестирани 4 милиона лева в археология. В тази връзка министър-председателят настоя университетите да започнат да обучават повече реставратори и археолози. "Осигуряваме ви финансиране, а учебната програма – изгответе вие – професорите и доцентите", обърна са към специалистите по археология премиерът Бойко Борисов.

Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Борисов: Осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция

„С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много...

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В Симитли живеят много, ама много лоши мъже - може ли така яко да забременеят Шкембелията, та той е в четвъртия или в петия месец ! Стана вече много модно, мъже да раждат след многократна "физзарядка" ...
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Президента е единствения политик, който мисли за народа си ! Останалите Тикви са храненици, лижещи чужди задници - защо Цвъ отиде в Америка, защо Банкянската Тиква го привикват да даде отчет и да получи американски заповеди, винаги във вреда на българските национални интереси ?
 • Ганьо Борисов 7 Ганьо Борисов преди 3 седмици Профил на трол?
  Еееех, да докопам аз солунската митница...
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Тоя не се спря ....с мутренските си идиотщини
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Газ от Гърция и Румъния трябваше да получим преди 12 години, но руската мастия Борисов остиска руския интерес във вреда на България! И догодина няма да стане, защото му е забранено от Кремълториума!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Американският посланик е бил там да надзирава Лакеят Тиква да не кривне от правия път и да пропусне "братския" втечнен, хем кристално чист, хем очевадно много скъп американски втечнен гЪз !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Лайнарко, при 100% руски монопол върху горива и енергетика, даже и децата разбраха, че Борисов е руски лакей! Никого не можеш да излъжеш, бляд!
  : 6 !
 • ciklop50 4.2 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  4.1 Циклопе, хайде иди се поизмий че пак ти е протекъл мензиса !
  : 7 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ще е яко ако ги навие да трампят кон за кокошка :) Ама не мисля че гърчолята са ЧАК толкова тъпи, че да трампят развито пристанище на Егейско за някое от нашите недоразвити на езерото Черно Море.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  БКП-ЦИГАБЬОР-БЪЛГАРЩИНИСТКИЯТ мутро-милиционерски каруцар-гавазин БОКо пак яхнал УБО-джипката!?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Точно по този начин гърци и турци се установяват на Балканите. Без войнии и с благословията на тогавашните местни власти. Гърците идват с молба за територия за да се заселят, а турците са "поканени" от ИРИ като съюзници, да контролират реда в определени територии. Последствията са не само видими, но очевадни!
 • Допълнение 1.1 Допълнение преди 3 седмици Профил на трол?
  Борисов предложи "да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси, но такава възможност според Ньойския мирен договор е предвидена за България след откъсване на Беломорска Тракия, която досега не е била спазена от Гърция.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Е, как да бъде спазена когато си имаме "политици" като Добри Терпешев, който отговорно заявява: "На нас чужди територии не са ни нужни!" ________ 168chasa.bg/article/5064774
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Съжалявам, че линка не отваря статията която исках, но заглавието е "Добри Терпешев - най-простият ни държавник" Постави заглавието в гугъл и той ще те насочи към правилната публикация.
  : 0 !
Нагоре
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...