X
 
 

Борисов при Тръмп - какво ще чуем и какво няма да чуем?

3201 12
Борисов при Тръмп - какво ще чуем и какво няма да чуем?
Снимка: Facebook
В понеделник, 25 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме българския премиер Бойко Борисов за двустранна среща, пише в анализ за "Модърн дипломаси" (moderndiplomacy.eu) Ивета Чернева, цитиран от БГНЕС.

Това няма да е първото подобно посещение за Борисов, който се срещна в Белия дом с Барак Обама през 2012 година.

Избраха Туск за лидер на ЕНП с огромно мнозинство

Доналд Туск беше избран за нов председател на Европейската народна партия. Приключващият мандата си като председател на Европейския съв...

Говорителят на Белия дом обяви, че Тръмп и Борисов ще обсъждат безопасността на Черноморския регион, енергетиката и борбата с вредното влияние - все теми, свързани с Русия, както може да се очаква.

Истинската причина за срещата обаче е значителната покупка на американски самолети от България, смята Чернева. Става въпрос за сделката за 8 F-16, за 1,2 млрд. долара.

Срещите в Белия дом с чуждестранни лидери представляват специална благодарност за нещо, което чуждата страна е направила за Съединените щати. Купуването на самолетите може да е това нещо. САЩ са щастлив продавач, България са щастлив купувач.

В сферата на енергетиката, България гледа към САЩ, докато се опитва да постигне диверсификация на енергийните източници и да се сдобие с независимост от руския природен газ. По тази тема има ясно пресичане на американските и българските интереси. През май България за първи път се съгласи да купи американски природен газ. Миналата седмица премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция, за да проучи възможността България да купува втечнен газ (бел. ред. - заради което лидерът на АБВ Румен Петков тази седмица заговори как ръководството на "Булгаргаз" трябва да бъде уволнено, защото обслужвало корпоративни интереси - компанията внесла  втечнен газ чрез две компании-посредници, като едната от тях е била тясно обвързана с основния акционер и председател на Надзорния съвет на "Българско-американска кредитна банка" Цветелина Бориславова, като цената на газа е била запазена практически същата като тази при внос от "Газпром". "Беше ударен имиджът на САЩ, правителството го направи съвсем съзнателно, за да могат да крадат определени наши сънародници, защото втечненият газ на Гърция струваше 13 евро, те го доставиха в България на стойност 21-22 евро, тоест съвършено близко до това, което купуваме от "Газпром" и това е престъпление към българската икономика и бит, което става със съучастието на министър-председателя", обяви Петков.)

Сътрудничеството между България и САЩ в различни сфери - обект на преговори

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към...

Това, което не се споменава от официалните лица в Белия дом, е, че визовият режим също ще бъде обект на разговорите. Българският премиер най-вероятно ще поиска президентът Тръмп да премахне изискванията за визи за българите - въпрос, който българското правителство поставя отдавна и който Румен Радев повдигна пред Тръмп по време на Общото събрание на ООН през септември. Миналият месец бяха премахнати визовите ограничения за граждани на Полша. Българският премиер ще търси същия резултат. На този етап е малко вероятно Доналд Тръмп да даде зелена светлина.

Това, което няма да чуем публично, е въпросът за връщането на бойците на "Ислямска държава" в Европа. Никой в България реално не поставя въпроса, но е логично да предположим, че връщането е тема за американското правителство. Самата България няма проблем с бойци на "Ислямска държава", но като страна-членка на ЕС се явява външна граница на ЕС, а съседната Турция представлява най-краткият сухопътен достъп до Европа от Близкия Изток. Миналата седмица Турция започна да връща бойците на ИДИЛ в Европа и Тръмп е категоричен, че европейските държави трябва да поемат отговорността за тях. В Западна Европа не искат бойците, които трябва да бъдат съдени или реинтегрирани в обществото, което е разбираемо, но също така дразнещо, защото европейците имат неоснователните очаквания, че по някакъв начин САЩ ще се погрижи за това. Ключово е как България, като член на ЕС и на кръстопътя между Турция и Западна Европа, ще се справи с въпроса. Никой в България на практика не дискутира проблема и не е известно какъв натиск се оказва от Европейския съюз, САЩ и Турция, но е логично да се предположи, че България се намира между чука и наковалнята. Така че връщането на бойците на ИДИЛ в Европа е още един въпрос, който ще се обсъжда, без това да бъде обявено публично.

В миналото България, която е съюзник на САЩ в НАТО, е помагала на Вашингтон в криминални разследвани и в областта на борбата с тероризма, трафика на наркотици и трафика на хора. Това е още една сфера, на която да се обърне внимание.

Процедурата по импийчмънт срещу Доналд Тръмп не е голяма тема в България, понеже никой в страната не изглежда свързан с това. Ще бъде интересно дали Борисов въобще ще спомене въпроса и дали ще каже нещо в подкрепа на Тръмп. Това би било нещо, което Тръмп ще оцени, въпреки че протоколът казва, че Борисов ще постъпи умно, ако стои встрани от коментари за импийчмънта.

Борисов пред посланика на САЩ в Гърция: Диверсификацията е приоритет

Премиерът Бойко Борисов се похвали на посланика на Съединените щати в Гърция Джефри Пиат с постигнатия напредък по изграждането на газо...

Директен подход до степен употреба на прости думи може да се очаква от Тръмп. Срещата със сигурност ще включва преводач от български - заради нивото на английски език на Борисов. Очаквайте шеги от Тръмп по повод симултантния превод. Няма как да се мине без това.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Малцината богати българи които са се изглупили по някаква причина да идват на почивка в САЩ,пред стотиците хубава курорти по света и сега без проблем могат да дойдат да си пръснат пари за една седмица и да се върнат обратно в България.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Това дали Борисов ще договори падане на туристическите визи,така както стана с Полша,не касае бай Ганьо който иска легална работа в САЩ и постоянно жителсво.Отпадането на визите няма да разреши на българите да имат първо да работят така както американците,нито да стоят легално неограничен период от време в САЩ.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Това не е вярно защо пак лъжете????Не са били премахнати "визовите ограничения " за Полша или която и да било друга държава.Премахнати са временните ТУРИСТИЧЕСКИ визи,които така или инче недават първо на работа,учене или постоянен легален престо в САЩ.Което значи че държавите които имат безвизов режим продължaват да имат визи за висичко останало което не е туризъм.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  тикви ша попириже ,паръарфюм-. краварски ,хапа ут най тиква!?
 • Тома Неверний 5 Тома Неверний преди 2 седмици Профил на трол?
  А бе Баце да не се е снимал с восъчни мумии-много са ми бледички семейство Тръмпчовци...?Ония по средата е светнал кат запалена църковна свещ!
 • Дони 4 Дони преди 2 седмици Профил на трол?
  Надявам се ... за Негово добро, да не налети на Мелания, че ... сикрет сървис свалят на земята по-бързо от мисълта Му!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Та на снимката нямаше ли место до СИК Мафиота поне за едно малко българско знаме ! На лакеите такова не се полага - спряха по нареждане на Господарите Южен поток и сега ще купуваме а няма да продаваме на Турция, старите летателни щайги, течен американски газ, строим за него завод в ... Дедеагач ...
 • Съвет за националния предател 2 Съвет за националния предател преди 2 седмици Профил на трол?
  Тикво, и да не забравиш да си вземеш наколенките, дебелите наколенки, защото много време ще си в партер ! И вазелин, много вазелин ...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Демек да си носи комплекта за среща с Путин.
  : 4 !
 • от доклад на ЦРУ, раздел People and Society сочи стряскащи числа за резкия пад на руското население 1 от доклад на ЦРУ, раздел People and Society сочи стряскащи числа за резкия пад на руското население преди 2 седмици Профил на трол?
  след 11-годишно маршируване на място е доказан от статистиката на Росстат явен регрес и разпад на човешката и на технологичната инфраструктура на Русия. Ако деструктивното въздействие на путинския режим не бъде прекратено, след 15 год русия ще остане без ресурси и с напълно деградирало население. Всяка минута в Русия умират петима. Смъртността надхвърля раждаемостта в някои региони 3 пъти виж още ›› В Русия официално са регистрирани: алкохолици — над 4 580 000 души, наркомани — над 8 870 000, с психически заболявания — 978 000, туберкулозно болни — над 890 000,заразени с ХИВ-вирус - над 2 380 000. РФ е на първо място в света по: умишлени убийства; деца пушачи; рушвети; растящ брой на пушачи; пътно-транспортни произшествия; самоубийства сред младежи до 19 год и сред мъжкото население от всички възрасти; абсолютен демографски срив; самоубийства на стари хора заради мизерия; изоставени деца; смъртност от сърдечно-съдови заболявания; пациенти на психиатричните клиники; търговия с хора; борти и смъртност при раждане; употреба на спирт и спиртни напитки; растеж на заболелите от СПИН; авиационни катастрофи (13 пъти над средното световно равнище). Русия потребява над 21 % от световното производство на хероин (над 300 тона годишно) на стойност около 36 млрд. долара и заема 3-то място в света по брой на наркомани след Афганистан и Иран. Годишно деца и младежи харчат за наркотици 2,5 милиарда долара. Всеки ден в Русия от свръхдоза умират около 100 души. По данни на Росстат 90,9 % от хората живеят в мизерия или балансират на равнището на бедността. Броят на хората със средни доходи, по-заможните и богатите не надхвърля 10 % По данни на Сметната палата демографският срив се ускорява През първите осем месеца на 2019 г. населението на Руската федерация е намаляло с 219 200 души, което е 1,3 повече от 2018 г. , от които 120 000 бездомници умиращи по улиците. За да не плаши, Росстат не отчита значителен % от починалите руски граждани.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  русофилството е професия която не може да бъде обичана - плащат с пари откраднати от тези нещастници - горките малко останали нормални хорица в Русия
  : 15 !
 • ciklop50 1.2 ciklop50 преди 2 седмици Профил на трол?
  Циклопе, ама много си се насрал пак днес !
  : 9 !
Нагоре