Борисов при Тръмп - какво ще чуем и какво няма да чуем?

7317
Борисов при Тръмп - какво ще чуем и какво няма да чуем?
Снимка: Facebook

В понеделник, 25 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме българския премиер Бойко Борисов за двустранна среща, пише в анализ за "Модърн дипломаси" (moderndiplomacy.eu) Ивета Чернева, цитиран от БГНЕС.

Това няма да е първото подобно посещение за Борисов, който се срещна в Белия дом с Барак Обама през 2012 година.

Избраха Туск за лидер на ЕНП с огромно мнозинство

Доналд Туск беше избран за нов председател на Европейската народна партия. Приключващият мандата си като председател на Европейския съв...

Говорителят на Белия дом обяви, че Тръмп и Борисов ще обсъждат безопасността на Черноморския регион, енергетиката и борбата с вредното влияние - все теми, свързани с Русия, както може да се очаква.

Истинската причина за срещата обаче е значителната покупка на американски самолети от България, смята Чернева. Става въпрос за сделката за 8 F-16, за 1,2 млрд. долара.

Срещите в Белия дом с чуждестранни лидери представляват специална благодарност за нещо, което чуждата страна е направила за Съединените щати. Купуването на самолетите може да е това нещо. САЩ са щастлив продавач, България са щастлив купувач.

В сферата на енергетиката, България гледа към САЩ, докато се опитва да постигне диверсификация на енергийните източници и да се сдобие с независимост от руския природен газ. По тази тема има ясно пресичане на американските и българските интереси. През май България за първи път се съгласи да купи американски природен газ. Миналата седмица премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция, за да проучи възможността България да купува втечнен газ (бел. ред. - заради което лидерът на АБВ Румен Петков тази седмица заговори как ръководството на "Булгаргаз" трябва да бъде уволнено, защото обслужвало корпоративни интереси - компанията внесла  втечнен газ чрез две компании-посредници, като едната от тях е била тясно обвързана с основния акционер и председател на Надзорния съвет на "Българско-американска кредитна банка" Цветелина Бориславова, като цената на газа е била запазена практически същата като тази при внос от "Газпром". "Беше ударен имиджът на САЩ, правителството го направи съвсем съзнателно, за да могат да крадат определени наши сънародници, защото втечненият газ на Гърция струваше 13 евро, те го доставиха в България на стойност 21-22 евро, тоест съвършено близко до това, което купуваме от "Газпром" и това е престъпление към българската икономика и бит, което става със съучастието на министър-председателя", обяви Петков.)

Сътрудничеството между България и САЩ в различни сфери - обект на преговори

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към...

Това, което не се споменава от официалните лица в Белия дом, е, че визовият режим също ще бъде обект на разговорите. Българският премиер най-вероятно ще поиска президентът Тръмп да премахне изискванията за визи за българите - въпрос, който българското правителство поставя отдавна и който Румен Радев повдигна пред Тръмп по време на Общото събрание на ООН през септември. Миналият месец бяха премахнати визовите ограничения за граждани на Полша. Българският премиер ще търси същия резултат. На този етап е малко вероятно Доналд Тръмп да даде зелена светлина.

Това, което няма да чуем публично, е въпросът за връщането на бойците на "Ислямска държава" в Европа. Никой в България реално не поставя въпроса, но е логично да предположим, че връщането е тема за американското правителство. Самата България няма проблем с бойци на "Ислямска държава", но като страна-членка на ЕС се явява външна граница на ЕС, а съседната Турция представлява най-краткият сухопътен достъп до Европа от Близкия Изток. Миналата седмица Турция започна да връща бойците на ИДИЛ в Европа и Тръмп е категоричен, че европейските държави трябва да поемат отговорността за тях. В Западна Европа не искат бойците, които трябва да бъдат съдени или реинтегрирани в обществото, което е разбираемо, но също така дразнещо, защото европейците имат неоснователните очаквания, че по някакъв начин САЩ ще се погрижи за това. Ключово е как България, като член на ЕС и на кръстопътя между Турция и Западна Европа, ще се справи с въпроса. Никой в България на практика не дискутира проблема и не е известно какъв натиск се оказва от Европейския съюз, САЩ и Турция, но е логично да се предположи, че България се намира между чука и наковалнята. Така че връщането на бойците на ИДИЛ в Европа е още един въпрос, който ще се обсъжда, без това да бъде обявено публично.

В миналото България, която е съюзник на САЩ в НАТО, е помагала на Вашингтон в криминални разследвани и в областта на борбата с тероризма, трафика на наркотици и трафика на хора. Това е още една сфера, на която да се обърне внимание.

Процедурата по импийчмънт срещу Доналд Тръмп не е голяма тема в България, понеже никой в страната не изглежда свързан с това. Ще бъде интересно дали Борисов въобще ще спомене въпроса и дали ще каже нещо в подкрепа на Тръмп. Това би било нещо, което Тръмп ще оцени, въпреки че протоколът казва, че Борисов ще постъпи умно, ако стои встрани от коментари за импийчмънта.

Борисов пред посланика на САЩ в Гърция: Диверсификацията е приоритет

Премиерът Бойко Борисов се похвали на посланика на Съединените щати в Гърция Джефри Пиат с постигнатия напредък по изграждането на газо...

Директен подход до степен употреба на прости думи може да се очаква от Тръмп. Срещата със сигурност ще включва преводач от български - заради нивото на английски език на Борисов. Очаквайте шеги от Тръмп по повод симултантния превод. Няма как да се мине без това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика