X
 
 

Борисов разясни проблемите пред енергийните проекти, подкрепи БСП за създаване на комисия за БНР

1769 3
photo of Борисов разясни проблемите пред енергийните проекти, подкрепи БСП за създаване на комисия за БНР
Снимка: БГНЕС
България се стреми да води балансирана политика спрямо Русия. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, какви са взаимоотношенията между България и Русия. По думите на Борисов страната ни е в добри отношения с Москва и единственият нерешим проблем е липсата на разбирателство по отношение на оръжейните лицензии. България продължава да води преговори по този въпрос.

"Турски поток" възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, ч...

Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.

Премиерът коментира и двата големи енергийни проекта - "АЕЦ Белене" и "Турски поток". По думите на Борисов, проектът за изграждане на втора атомна централа се е провалил преди години заради липсата на яснота за неговата цена.

Сега обаче хипотезата била друга - 12 компании кандидатстват за строителството на "Белене". Премиерът още веднъж заяви, че без Русия няма да може да бъде довършена централата, защото доставчик на реакторите за нея е именно руската държавна компания "Росатом".

Борисов също така обясни, че строителството на българската част на Турски поток вече е започнала. Няма да бъде завършен проекта до Нова година когато се очаква да спре транзита на природен газ през Русия, но и самата Сърбия няма да е готова дотогава.

Премиерът коментира и санкциите на Европа спрямо Русия. По думите му, не е по силите на България да се намеси в позицията на Европейския съюз.

Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от "Турски поток"

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интер...

„В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво ще се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират.

Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбандират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията“, допълни Борисов. „Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, добави още премиерът.

ГЕРБ ще подкрепят предложението на БСП за съставяне на парламентарна анкетна комисия по казуса с БНР, при който излъчването на програма „Хоризонт“ на националното радио беше спряно за няколко часа. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът.

„Ще помоля нашата парламентарна група да се присъедини към анкетната комисия, която искат колегите от БСП. Ще поискам също Сметната палата да влезе и да провери цялото управление на БНР“, каза министър-председателят.

С този ръководител на БНР никога не съм се чувал и не съм говорил за него, увери за пореден път Борисов.

БСП иска анкетна комисия по случая БНР

Парламентарната група на БСП внася предложение за създаване на анкетна комисия в парламента по случая БНР. Това каза лидерът на БСП Кор...

Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман, всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа“, коментира още министър-председателят.

Въпреки това той заяви, че споделя мнението, което по-рано изразиха представители на други политически групи, обявявайки се против решението на българския съд.

Борисов разкри още, че следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • разговор с руски енерг. експерт с БГ субтитри 2 разговор с руски енерг. експерт с БГ субтитри преди 1 месец Профил на трол?
  чуйте руските отговори на ВЪПРОСИТЕ: избърза ли България с договора за строеж на Турски поток през наша територия? Съответства ли да европейските стандарти за диверсификация и енергийна безопасност? Какви възможности игнорира българското правителство и... кой има изгода от инцидента в саудитската рафинерия: facebook.com/asengenov/posts/10218645695481089
 • Путинката Борисов инжектира Русия с български милирди … 1 Путинката Борисов инжектира Русия с български милирди … преди 1 месец Профил на трол?
  Националният предател Бандита Борисов подписа договор за 3 млрд.за “Турски поток”с руски газ… Украйна внася АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ Корабите минават през Босфора Значи могат да акостират и на български пристанища - за 2,5 млрд. не построихме български терминал за втечнен газ за българската промишленост, за българските ТЕЦ-ове, за българските домакинства А “спонсорираме” руската икономи виж още ›› ка? И ПОЛША отдавна са се диверсифицирали! Идващият от САЩ втечнен газ е с 30% (ТРИДЕСЕТ ПРОЦЕНТА) по – евтин!!! от руския газ! Гърция година ползва внасяният от САЩ втечнен газ с 30% по -евтин от руския газ… и Гърция стабилизира икономиката си, а България продължава да рие на дъното на ЕС… 3-ти мандат на путинката ББ и България е последна по всички икономически и социални показатели вече далече от Румъния…
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  септември е пролет за ''братушките''
  : 2 !