Борисов разясни проблемите пред енергийните проекти, подкрепи БСП за създаване на комисия за БНР

2541
Борисов разясни проблемите пред енергийните проекти, подкрепи БСП за създаване на комисия за БНР
Снимка: БГНЕС

България се стреми да води балансирана политика спрямо Русия. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, какви са взаимоотношенията между България и Русия. По думите на Борисов страната ни е в добри отношения с Москва и единственият нерешим проблем е липсата на разбирателство по отношение на оръжейните лицензии. България продължава да води преговори по този въпрос.

"Турски поток" възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, ч...

Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.

Премиерът коментира и двата големи енергийни проекта - "АЕЦ Белене" и "Турски поток". По думите на Борисов, проектът за изграждане на втора атомна централа се е провалил преди години заради липсата на яснота за неговата цена.

Сега обаче хипотезата била друга - 12 компании кандидатстват за строителството на "Белене". Премиерът още веднъж заяви, че без Русия няма да може да бъде довършена централата, защото доставчик на реакторите за нея е именно руската държавна компания "Росатом".

Борисов също така обясни, че строителството на българската част на Турски поток вече е започнала. Няма да бъде завършен проекта до Нова година когато се очаква да спре транзита на природен газ през Русия, но и самата Сърбия няма да е готова дотогава.

Премиерът коментира и санкциите на Европа спрямо Русия. По думите му, не е по силите на България да се намеси в позицията на Европейския съюз.

Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от "Турски поток"

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интер...

„В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво ще се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират.

Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбандират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията“, допълни Борисов. „Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, добави още премиерът.

ГЕРБ ще подкрепят предложението на БСП за съставяне на парламентарна анкетна комисия по казуса с БНР, при който излъчването на програма „Хоризонт“ на националното радио беше спряно за няколко часа. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът.

„Ще помоля нашата парламентарна група да се присъедини към анкетната комисия, която искат колегите от БСП. Ще поискам също Сметната палата да влезе и да провери цялото управление на БНР“, каза министър-председателят.

С този ръководител на БНР никога не съм се чувал и не съм говорил за него, увери за пореден път Борисов.

БСП иска анкетна комисия по случая БНР

Парламентарната група на БСП внася предложение за създаване на анкетна комисия в парламента по случая БНР. Това каза лидерът на БСП Кор...

Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман, всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа“, коментира още министър-председателят.

Въпреки това той заяви, че споделя мнението, което по-рано изразиха представители на други политически групи, обявявайки се против решението на българския съд.

Борисов разкри още, че следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика