Борисов разясни проблемите пред енергийните проекти, подкрепи БСП за създаване на комисия за БНР

2541
Борисов разясни проблемите пред енергийните проекти, подкрепи БСП за създаване на комисия за БНР
Снимка: БГНЕС

България се стреми да води балансирана политика спрямо Русия. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, какви са взаимоотношенията между България и Русия. По думите на Борисов страната ни е в добри отношения с Москва и единственият нерешим проблем е липсата на разбирателство по отношение на оръжейните лицензии. България продължава да води преговори по този въпрос.

"Турски поток" възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, ч...

Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение „Русофили“, не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.

Премиерът коментира и двата големи енергийни проекта - "АЕЦ Белене" и "Турски поток". По думите на Борисов, проектът за изграждане на втора атомна централа се е провалил преди години заради липсата на яснота за неговата цена.

Сега обаче хипотезата била друга - 12 компании кандидатстват за строителството на "Белене". Премиерът още веднъж заяви, че без Русия няма да може да бъде довършена централата, защото доставчик на реакторите за нея е именно руската държавна компания "Росатом".

Борисов също така обясни, че строителството на българската част на Турски поток вече е започнала. Няма да бъде завършен проекта до Нова година когато се очаква да спре транзита на природен газ през Русия, но и самата Сърбия няма да е готова дотогава.

Премиерът коментира и санкциите на Европа спрямо Русия. По думите му, не е по силите на България да се намеси в позицията на Европейския съюз.

Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от "Турски поток"

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интер...

„В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво ще се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират.

Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбандират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията“, допълни Борисов. „Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, добави още премиерът.

ГЕРБ ще подкрепят предложението на БСП за съставяне на парламентарна анкетна комисия по казуса с БНР, при който излъчването на програма „Хоризонт“ на националното радио беше спряно за няколко часа. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът.

„Ще помоля нашата парламентарна група да се присъедини към анкетната комисия, която искат колегите от БСП. Ще поискам също Сметната палата да влезе и да провери цялото управление на БНР“, каза министър-председателят.

С този ръководител на БНР никога не съм се чувал и не съм говорил за него, увери за пореден път Борисов.

БСП иска анкетна комисия по случая БНР

Парламентарната група на БСП внася предложение за създаване на анкетна комисия в парламента по случая БНР. Това каза лидерът на БСП Кор...

Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман, всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа“, коментира още министър-председателят.

Въпреки това той заяви, че споделя мнението, което по-рано изразиха представители на други политически групи, обявявайки се против решението на българския съд.

Борисов разкри още, че следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика