Борисов: С F-16 ще пазим и Македония, стига с другите въпроси - научих ви номерата

7230
Борисов: С F-16 ще пазим и Македония, стига с другите въпроси - научих ви номерата
Снимка: БГНЕС

В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който наблюдаваше учението на полигон Ново село.

Международно учение с бойни стрелби "Strike Back 2019" стартира в Ново село

Тактическото учение с бойни стрелби "Strike Back 2019" ще бъде открито с официална церемония днес, 7 юни, на учебен полигон „Ново...

"Това ще е добре и за тях, и за нас. Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония. Така че тези учения ни дават бойно другарство.

Всички в света ни знаят, че продължават цяло лято занятията тук. Над 5000 американски военнослужещи минават и се обучават. И неслучайно на 6 май толкова се радват хората на военната техника.

Много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в Ново село, да видят какво прекрасно съоръжение е. Днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички.

И сега продължаваме да окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят", отбеляза още Борисов.

Премиерът подчерта, че „Strike Back 2019“ се ръководи само от български офицери. Борисов поздрави военнослужещите за доброто учение. „Да тренирате заедно, да направите добро бойно приятелство. Винаги да сме готови за „Strike Back““, каза още Борисов.

Армията е толкова закъсала за хора, че не успява да похарчи парите за учения

Българската армия страда от такава липса на кадри, че вече не разполага с достатъчно голям състав, за да проведе нормална подготовка. Т...

Но журналистически въпрос относно партийните субсидии Борисов отказа да коментира.

"Стига с другите въпроси. Ако ви е интересно, днеска говориме за армия. Вашите номера ги научих. Ако искате покажете, това което днеска правиме с армията. Не утре като ме срещнете да ме питате за армията и за F-16, а днеска ме питате за първия сняг."

Военнослужещите от състава на многонационалния батальон демонстрираха изпълнение на задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление.

„Всяка година сме предвидили средства за модернизация и каквито цели сме си поставили с министъра на отбраната – продължаваме да ги изпълняваме“, каза от своя страна началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В тактическото учение с бойни стрелби ответен удар тази година се включиха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ.

Борисов на полигона "Ново село": Променяме мисленето, учим се да воюваме заедно

С учения като "Платинум лайън" ние променяме мисленето, учим се да воюваме заедно, да се отбраняваме и да гарантираме сигурността не са...

Военнослужещите от Въоръжените сили на България бяха над 600 от 38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.

В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, Албания- един пехотен взвод, Северна Македония-един пехотен взвод и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика