Борисов се надява протестите да спрат, тъй като бензинът поевтинява, не се уплашил от протестите

7865
Борисов се надява протестите да спрат, тъй като бензинът поевтинява, не се уплашил от протестите
Снимка: Getty images/Guliver

Надявам се, че протестите ще спрат, след като падат цените на горивата. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос възможни ли са предсрочни парламентарни избори, като добави, че не се е уплашил от тези протести.

Давал съм оставка два пъти, но в момента с 20 стотинки ли с колко са паднали цената на горивата, ще продължат да падат – не заради протестите, а заради поевтиняването на петрола. Когато падаха цените, нямаше протести в подкрепа на падането. Тези държави, които добиват петрол и газ, са богати, обясни Борисов своята гледна точка за случващото се и намекна, че е попречено да има добив на конвенционален газ в Генерал Тошево. Винаги така се случва, настоя той относно резкия спад на цената на бензин А95 и добави, че "може би е редно" КЗК да накара всички търговци на горива всеки ден да публикуват официално как си формират цените.

Борисов не пожела и "да се вкарва" в темата "платени протести" – виждало се, че има, но не било само това.

Същевременно Борисов видя като напредък предвиденото увеличение на заплатите в държавния сектор от догодина – с 10%, както и 20% за учителите, повечето пари за здравеопазване, за култура. Той отрече и, че България се превръща в държава, в която заплатите в публичния сектор са по-големи от тези в частния.

Премиерът каза и: "Не мисля, че трябва да се стига до там", визирайки преконфигурация на управлението, включително кабинет на малцинството. Две години управление, две години яростни атаки и не могат да ни стигнат – нищо по-различно, коментира лидерът на ГЕРБ какво е състоянието при БСП и въобще в държавата.

Не се обсъжда оставката на Симеонов

Захариева не вижда ситуация "Орешарски", имало автоцензура при медиите и без цензура

Нашата цел е четиригодишен мандат. И аз непрекъснато получавам сигнали на изключително недоволни граждани, които не могат да се движат ...

Мъчно ми е и ме е яд – така Борисов коментира случилото се между Валери Симеонов и майките на деца с увреждания, понеже много работили, за да има нови закони и помощ. На директен въпрос дали е накарал Симеонов да се извини, Борисов отговори, че имало Коалиционен съвет и "всички го помолили". Според мен Симеонов беше искрен в извинението си, защото и той има човек с увреждания в семейството си и знам колко трудно и тежко го понася, добави премиерът, който обеща поетото като ангажимент към хората с увреждания да се изпълнява. Не е в моите възможности да прибера майките на деца с увреждания от улицата, подчерта Борисов и за пореден път обяви, че оставката на Валери Симеонов е на дневен ред само при "Обединени патриоти". Не, сега не се обсъжда оставката на Симеонов в правителството, добави лидерът на ГЕРБ.

За десети път ще кажа, че се извинявам на майките на деца с увреждания. Тя припознава ли се, че нейните депутати нарекоха народа "дебили" – така Борисов отвърна на Корнелия Нинова и тезата ѝ, че е хвърлил България в хаос. И продължи – коя партия подписа за "Белене", в кой мандат падна КТБ, като не коментира как сега проектът "Белене" отново е на дневен ред и дали той и неговото управление имат роля в издигането на КТБ. Доходите се увеличават и ще продължат да се увеличават с много по-бързи темпове, обеща Борисов. Той не пропусна и да каже как ГЕРБ била партия на 10 години, а БКП/БСП била много повече години "държавата". Оставаме назад в класацията, защото сме тръгнали от под водата, даде оценка Борисов.

Румен Радев приема Корнелия Нинова, много харесва "Визия за България", но не приема среща за Кодекса за застраховането, не приема кметовете, а казва, че бил в края на законодателния процес, възмути се Борисов. Да ме критикува, но да казва и какво беше по времето на БСП/БКП – не заслужаваме ли и добра дума, добави той.

Борисов стигна и до темата "доходи" и как заплатата му била с 4000 лева по-малко от тази на президента (7000:11 000 лева), правейки паралел с 40 лева коледни добавки за пенсионерите и 90 лева повече за депутатите. Според него всеки заслужавал, и президента включително, но ако сега хората счупели държавата, нямало да може да се мултиплицира ефекта на увеличение на доходите, който ГЕРБ била постигнала.

Медийната свобода

Правосъдният министър на Сакскобургготски въздъхна с облекчение от охлабването на надзора на ЕК

Този механизъм (Механизъма за сътрудничество и проверка, МСП) даваше възможност да се влияе от неправителствени организации, от хора, к...

"Той нападна медиите – каза, че медийната среда е атрофирала. Вие атрофирали ли сте, bTV атрофирали ли сте? Той ви даде оценка – трябва да спориш с него. Трябва да излезете и да кажете с какво ви пречим, каза Борисов по отношение на оценката на влошаващата се медийна среда в мониторинговия доклад на ЕК и думите на президента Румен Радев, че има връщане на авторитарни практики и медиите страдат. Лидерът на ГЕРБ призова да се съберат "органите" на медиите (имате си такива) и да кажат какво пречи – да се съберат медийните асоциации и да попитат президента защо останал с впечатление за атрофирала медийна среда.

Борисов обаче се отрече от думите си от вчера (14 ноември), че е казал, че имало олигарх, който си използвал медията, за да се брани. Казах "олигарси", измъкна се лидерът на ГЕРБ. Той не пропусна да каже и как карикатуристи като Христо Комарницки вземат "огромни заплати" за карикатурите си.

И други

Нещата в гротескното интервю на Антон Хекимян по bTV стигнаха дотам, че Борисов го подкани да му зададе въпрос за мониторинговия доклад на ЕК. И не отговори "колко ни писа Европа", като каза, че България ще влезе в Шенген "по въздух и вода", след разговор с Холандия.

Истински се надявам процесите срещу политици и кметове да се доведат до край. Съдебната система е независима. Баневи ги задържаха, ще задържат и другите (бел. ред. – Арабаджиеви) – някои процеси отнемат години. По време на европредседателството настанявахме гостите в тези хотели (бел. ред. – "Маринела"), защото само тях имахме, заяви Борисов в отговор на въпрос как така Арабаджиеви и Баневи сега се оказали виновни, а не е имало действия срещу тях преди време, тъй като те не са известни публични лица от вчера.

Христо Иванов: Докладът на ЕК е гротеска и "ишиас"

Лидерът на Демократична България Христо Иванов направи обзор на мониторинга на ЕК през годините и неговия край. Според него става ...

"20 арестувани, постоянна мярка "задържане под стража", нека купуват пак", обобщи Борисов скандала с българските документи в ДАБЧ. От думите му стана ясно, че пак "Обединени патриоти" ще предложат ръководител на ДАБЧ. Същевременно Борисов защити Красимир Каракачанов, като обясни, че ако той и ВМРО се финансирали от търговия с български документи, Каракачанов щял да намери начин да спре проверката в агенцията.

Борисов обяви и, че на Коалиционен съвет управляващите решили да не подкрепят Пакта за мигрантите на ООН. Той изрече тези думи, след като вчера (14 ноември), в парламента външният министър Екатерина Захариева не даде ясен отговор каква е позицията на България.

В коментар за случилото се в Търговския регистър премиерът обясни, че можело да се промени законът и да не вземат така бонуси. Припомняме, че в Агенцията по вписванията бяха раздадени сериозни бонуси, но правосъдният министър Цецка Цачева и председателят на Агенцията Габриела Козарева увериха, че нямало възнаградени служители, отговарящи за поддръжката на регистъра.

Бойко Борисов отрече и, че той се е намесвал по темата "Атанас Семов" (бел. ред. – Семов стана конституционен съдия, а срещу него върви проверка – дали през 2016 година е било отказано законосъобразно разследване по сигнал срещу бившия депутат от РЗС). Ние го предложихме за адвокат в Европейския съд, Европа не се съгласи, добави той. Това е все едно някой да ти удря шамари и да казва "те се бият", обобщи Борисов

Разбира се, началото на разговора беше традиционно за участията на Борисов в bTV. "Добро утро", беше поздравът на Хекимян към премиера, който отвърна: "Добър ден" и обясни, че днес станал в 6:00 часа сутринта, а обикновено сутрин не ставал по-късно от 6:30 часа. Имал и 1 час за футбол, защото иначе щял да откачи - всеки ден му бил свръхнапрегнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика