Борисов се подготвя срещу "Костинброд 2", не трябвало да влизаме в ЕС заради съдебната система

7357
Борисов се подготвя срещу "Костинброд 2", не трябвало да влизаме в ЕС заради съдебната система
Снимка: Правителствена пресслужба

Защо да е най-тежката кампания? Никой не се е родил премиер, министър или депутат. Това е пречистване - колкото трябва, ще продължава. Така премиерът Бойко Борисов коментира състоянието на партията си ГЕРБ, който видя в скандала "Апартаментгейт".

На директен въпрос има ли информация, че се готви "Костинброд 2", отговорът беше, че БСП няма друг шанс: "В учебника на КГБ пише, че най-добрият начин да унищожиш даден човек е да подбереш определени истини и да ги съчетаеш по определен начин". Имаме сигнал, в четвъртък-петък ще се готвим за реакция, подчерта Борисов пред bTV. Видяхте и в Австрия, даде още един пример министър-председателят, който на припомнянето, че там всички са подали оставка, отвърна, че и тук са подадени оставки. Няма защо сега да подавам оставка, уточни Борисов.

Корнелия Нинова: Борисов си купува спокойствие за близо 6 млрд. лeва

"Борисов е изхарчил еднолично за две години 5.9 млрд лева. С над 190 решения извън официално приетия бюджет на страната, с вашите пари...

"Моят синковец има една къща за гости, колежката от другата страна – три, само че не им пука", коментира премиерът. Нашият ще си плати, те не, добави лидерът на ГЕРБ. "Сигурен съм, че няма на кой да му мине да си купи къща за гости или апартамент", каза още премиерът. "Моята битка не е да си връщам партията от някой, защото съм я създал. Въпросът е как да продължи ГЕРБ без мен", заяви Борисов, който каза, че след като му завърши мандата, щял да се върне в ГЕРБ и да я подготвя за тази задача. На въпрос дали вижда свой наследник, отговорът беше: "Има момчета и момичета, които са много добри. Ако кажа сега някое име, те ще се избият". А по адрес на Цветанов каза: "Днес си звезда, утре си резерва".

Попитана дали се притеснява от мръсна игра, Мария Габриел отвърна, че не се притеснява. Европейските институции ще следят какво става във всяка една държава и дано това не сложи тежък печат върху кохезионната политика, върху еврофондовете, предупреди тя. Габриел коментира, че по докладвани случаи на измами с еврофондове ние сме пред Холандия например. Тя обаче не коментира дали това се дължи на липса на сигнали или на нежелание и страх да се подават сигнали заради недоверие в правосъдната система.

Относно проверките на офшорни сметки и конкретно за т.нар. къща в Барселона, лидерът на ГЕРБ каза следното: "В Банкя показват една къща, която е на Емо Кюлев и пишат, че е моя, в Барселона показват една къща на Сашо Чаушев и казват, че е моя". И посочи само "Ипон" като своя собственост, добавяйки, че никога не е участвал в приватизация на външнотърговски дружества. Нямам имот в Барселона – "имам къща в Банкя, там съм живял, там ще си умра". Той уточни, че прокуратурата му е направила пълна проверка и ако иска, да я обяви.

Същевременно Борисов определи като "груба грешка" приемането ни в ЕС без съдебната ни система да е била "отработена". И относно Шенген премиерът посочи, че има "държави-егоисти", защото Гърция не се справяла с мигрантите, а при липса на граници ще има маршрути и през България – на идващи от Гърция. Борисов се обяви и против увеличението с 10 000 души на "Фронтекс", защото това били хора, които не познавали границите и не коментира дали по-силната роля на "Фронтекс" ще пречи повече на образуването на канали за трафик на хора. А Мария Габриел подчерта, че е много важно проевропейските групи да запазят мнозинство в Европейския парламент.

България е една от трите държави-инициатори да има Европейска прокуратура, заявиха в един глас Борисов и Габриел. Премиерът веднага мина и на темата "нов главен прокурор" и повтори, че не е редно президентът да вика на консултации хора от съдебната власт. Огнян Герджиков също събираше ръководителите на службите и в правосъдната система. "Когато БСП са съдници, "Белене" отеснява", подчерта Борисов.

Йончева към Цацаров: Проверете произхода на парите за къщата в Барселона и кръга "Банкя"

„Настояваме главният прокурор Сотир Цацаров да проучи случая с къщата в Барселона. Разполагаме с всички необходими документи и ще...

За АЕЦ "Белене" лидерът на ГЕРБ изрази надежда нещата да приключат до юни, като изброи всички енергийни проекти (хъб "Балкан", "Турски поток", интерконекторите) и надеждата си те да се реализират. Мария Габриел пък заяви, че санкциите срещу Русия са лоши за всички.

По въпроса с харченето на излишъци от бюджета и обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, Борисов изброи, че всичко било отишло за хората, без да пропуска в изброяването магистралите, църквите, манастирите. И увери, че има контрол при строежа на магистрали, като подчерта как "сме ремонтирали пътища на 30-40 години".

Чисто логистично може би ЕС ще прави нещо за европейска армия, но обща европейска армия няма да има, убеден е министър-председателят.

Борисов сподели, че чак днес разбрал, че водещият кандидат на ГЕРБ за Европейския парламент Мария Габриел има рожден ден. За мен Мария Габриел и Ева Майдел съм ги изпратил като Неделчева и Паунова, аз си тача българската фамилия, добави премиерът, който показа и, че не знае за кончината на българския апипинист Иван Томов. Той не пропусна да се заяде с Антон Хекимян, че на таблета му стоят само в. "Сега" и в. "Дума". ГЕРБ е единствената партия, която не се е появявала заради избори и е единствената, която се е появила от местните структури, каза и Габриел.

За финал Борисов каза, че Корнелия Нинова и Елена Йончева "ще говорят измишльотини" и че никога не си е позволявал да казва, че БСП изчезва, макар че "толкова пъти ги е съдирал от бой".

Борисов не се притеснява, че съдът може да оскъпи двойно и тройно АМ "Хемус"

"Целта е да направим проектът за магистрала "Хемус" необратим. За радост промените в Закона за държавната собственост минаха в парламен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика