Борисов упрекна БАБХ и заръча да се обяснява за животните "ден и нощ"

4207
Борисов упрекна БАБХ и заръча да се обяснява за животните "ден и нощ"
Снимка: БГНЕС

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в Министерския съвет, предаде БГНЕС. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате!, категоричен бе министър-председателят.

Премиерът призова да се предприемат всички възможни мерки да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега, е малко, а ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на 3 години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред катастрофа.

МЗХ отговори на БСП - заповедите за умъртвяване на животни са законни

Заповедите на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за обявяване на чумата по дребните преж...

„Порожанов, разпореждам ти да видиш как до 90-та година, в комунистическия режим, как се действало в такива случаи. Армията затваря и загражда, и по същия начин. Аз гледам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате! Ако трябва, ден и нощ. Ако допуснем заразата да мине отвъд планината, след това ще трябва да си избием всички овце и кози в държавата, които са милион и триста хиляди. Има държави, в които горят всичко с напалм около границата на 10 км., за да прекратят зараза. Направете всичко възможно да се реши този въпрос”, заяви Борисов пред министрите и продължи: „Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или дори 30 000. Премине или отвъд планината, е катастрофа“, заяви Борисов.

Румен Порожанов, който присъства на заседанието, каза, че това се прави, както и че се изплащат компенсации. Над 100 животни са изнесени от Странджанско и това създава реална опасност от разпространение на чумата по дребните преживни животни и на други места в страната, добави той. Това изказване предизвика Борисов да го скастри и да коментира, че са започнали да работят, след като са създали проблема. „Вземете всички мерки за дезинфекция”, заръча министър-председателят.

Военният министър Красимир Каракачанов използва заседанието, за да каже, че срещу България се води кампания от фалшиви новини. Министърът уточни, че определени медии от десетина дни разпространяват лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и Европа. Каракачанов категорично опроверга този слух. „Това е абсолютно невъзможно, поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, въпреки това съм проверил случая - такова нещо няма. Направих проверка през Агенцията за бежанците. Капацитетът на бежанските лагери е запълнен едва на 11%. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103%“, коментира Каракачанов.

Той призова правителството да вземе отношение по въпроса и да сигнализира компетентните органи да проучат кой организира подобна кампания, тъй като това е наказуемо по Наказателния кодекс. „Всява се смут и се прави опит да се създава напрежение в обществото и това не може да остане ненаказано”, заяви военният министър. „Последната фалшива новина е, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегални имигранти. Това не може да продължава, защото това е откровен саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата“, каза Каракачанов.

Протести в Ямболско спряха екипите на БАБХ

Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изтеглени към момента от селата Шарково и Крайново. Прич...

Премиерът посочи, че в последните 6 месеца сме работили единствено по Дъблинското споразумение и изтъкна, че Гранична полиция са заловили 26 души в два джипа на българо-сръбската граница. Борисов съобщи, че граничарите са ги дебнали 10 дни – денонощно, и добави, че при преследването един от джиповете се е преобърнал. Няма пострадали, уточни премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика