Борисов видя в лицето на президента организаторът на сценария "Росенец". Кой управлява държавата?

9638
Борисов видя в лицето на президента организаторът на сценария "Росенец". Кой управлява държавата?
Снимка: БГНЕС

Премиерът Борисов с нови разкрития по казуса Росенец. Той показа писма с дата 9 юли 2020г. от НСО до военоморските сили, граничните власти и морска администрация да бъде осигурена охрана на парк Росенец по вода и суша за периода от 10 юли до 15 септември., т.е. Румен Радев е поискал охраната на Ахмед Доган, стана ясно от обяснението.

НСО е пряко подчинена на президента. Тя се ръководи на 100% от президента Радев. На 8 юли той поиска да се свали охраната на Ахмед Доган, а на 9 юли влиза искането на НСО до силовите ведомства за увеличаване на охраната, обясни премиерът Бойко Борисов на втора извънредна пресконференция по казуса днес.

Искането е за плавателни средства за охрана е на 500 метра в акваторията около парк Русенец за периода от 10 юни 2020г. до 15 септември 2020г. Искат да се пази суша и вода от лодки, от НСО, коментира Борисов.

Това писмо по Закон задължава институциите да оказваме съдействие на НСО, поясни вицепремиерът Красимир Караниколов. "Аз също смятам, че това е капан. Кой охраняваме?"

"Каква е целта? След като получат писмото, всички служби трябва да го изпълнят. такъв е закона. Съответно подчинените на Каракачанов трябва да изкара военни кораби. Как звучи - патриота ... за неговата партия.", попита Борисов.

"Маринов изкарва гранични катери и започва с мегафони да казва: "Моля напуснете". Изпълнява закона, в същото време от лодки чакат и снимат. Морска администрация и Росен Желязков - също. И какво излиза, че правителството брани Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали и измислили. В единия ден Румен Радев иска да се свали охраната, а в другия - НСО иска охрана до 15 септември. Сутринта говорих за сценарий - ето го продължението.", категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Истински съжалявам, че върху НСО се оказва такъв натиск, подчерта Борисов.

Хиляди се готвят да посетят плаж Росенец

В същото време МВР изкарва сили да въдвори ред там утре и пак - ето кой го иска? , попита Борисов, визирайки очакваното утре масово плажуване, организирано във Facebook.

"Законът е ясен брегът е изключителна държавна собственост, ако граждани искат да идат да се къпят, никой не може да ги спре. Частни лица никой не може да ги спре върху изключителната държавна, освен ако не искат да протестират - тогава общината трябва да прецени", уточни Красимир Каракачанов и добави: "Флота няма за задача да охранява някакви акватории определени като част от някакви паркове. Уведомявам всички вас, че в Бургас вече се провежда военоморското учение Бриз. И ако бъдат забелязани кораби да се знае, че това е част от международното учение"

Вътрешният министър Младен Маринов поясни, че част от документите са секретни, но ако комисията в НС прецени може да го разсекрети. В общи линии се иска охрана, която по компетентност МВР трябва да направи. "Ние не преценяваме, че имаме такава. Разпоредил съм да се спазва закона. Държа всяка служба да изпълнява в пълен обем своите компетентности и само това. Ние ще изпълним, всичко, което ни задължава закона.", подчерта министърът.

Каракачанов: Действията на шефа на НСО са позорни

По искане на началника на НСО ген. Красимир Станчев морето пред парка "Росенец" е трябвало да бъде строго охранявано и до него да не с...

Блокираха достъпа по море до летните сараи на Доган

Транспортният министър Росен Желязков довърши схемата с няколко въпроса: "Защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения на тази акватория? Откъде са данните? Дали това не е опит за посегателство в политически контекст и какъв би бил коментара при неизпълнение на закона на тези органи."

"Аз това, което мога да разпоредя на моите министри е МВР да спази закона и да вземе всички мерки. Комисията в НС спокойно може да извика всички, които пожелае, всички със заплахи. Включително и съпругата на президента Радев, която също е минала през комисията и е преценено, че трябва да се охранява. Как се подхожда. Пак да ни изтъпанят нас. Не е честно. Нали не е честно?, попита премиера събралите се журналисти.

След цялата история със сценария, ръководен от президента Румен Радев, чрез подчинените му НСО, както обясни премиера, репортерът на Флагман, зададе важният въпрос: "Излиза, че Ахмед Доган управлява държавата. Докъде е стигнало това овладяване на държавата от Ахмед Доган?. Аз мисля, че всичко е било ей така за пред медиите и публиката. Хубаво,че навреме ме информираха. Защото службите действат по тертип.", отговори Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов получи задача от премиера да провери може ли министрите да не изпълнят искането на НСО.
"Не не трябва да има такова ограничение. За моята къща в Банкя има ли такова ограничение. Тогава някой дойде ли да ви гони, да ви пъди. Разболяха ми детето тогава. Определени са местата. От 6 юли до 18 юли е международното учение Бриз и там международни кораби затварят акваторията. Това се знае предварително", обяви Борисов.
"Ето това е сценария. Изкарваме военни кораби, катери,полицаи. Сценарият е видим. Затова излизам и го обявявам. Моята заповед е, ако има начин да се предотврати това, вие го правите, обърна се той към тримата министри Младен Маринов, Красимир Каракачанов и Росен Желязков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика