Борисов: Влязохме в чакалнята, но не се радвам, защото не сме единни (ВИДЕО)

5264
Борисов: Влязохме в чакалнята, но не се радвам, защото не сме единни (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов  даде извънреден брифинг по повод решението на финансовите министри от ЕС България да влезе в чакалнята на еврозоната. Той отстъпи правото да говорят първи на управителя на БНБ Димитър Радев и на финансовия министър Владислав Горанов.

Ето какво казаха те:

Димитър Радев: „България е вече член на банковия съюз, българският лев е част от валутния механизъм. Това е исторически акт, който трябва да ни обедниява, няма да стане днес, но ще се получи. България никога не е имала такава тежест в европейските дела. Хората от БНБ положиха огромни усилия в този процес, но бяхме подкрепени с важни политически актове. Премиерът беше на висотата на историческите изисквания.

Финансовият министър Владислав Горанов: “Съпоставимо е събитието с членството ни в НАТО и ЕС, разбира се предстои приемането на еврото, което няма да стане веднага. Ние свързваме кръвоносната система на нашата икономика с една от най-силните системи в света. Благодаря на БНБ и българския парламент, трябваше да променим поне 15 закона, за да отговорим на изискванията към нас. Днес бих искал да кажа, че когато българското общество се обедини около цел, то тя може да бъде реализирана успешно. Вярвам, че участието в банковия съюз ще доведе до такова икономическо развитие, каквото сме забелязали при другите държави, участвали в него. Оптимисти сме, че в следващите десетилетия имаме шанс да постигнем икономическо развитие, каквото българските граждани заслужават".

Бойко Борисов: „Голямо благодаря на президента на ЕЦБ, на Кристин Лагард. Голямо благодаря на Валдис (Домбровскис), голяма работа свърши това момче. И разбира се на Урсула фон дер Лайен и разбира се на нашия екип, гуверньора и министрите и разбира се канцлера Меркел и президента Макрон. Няма да забравя как седяхме, по време на европредседателството, бяха всички големи, искам много да им благодаря. Попитаха ме кой ми е най-големия приоритет, казах еврозоната. Вече няма кой да прави финансови измами, защото всичко светва там, Няма от какво да се страхуват нашите банки. Едновременно с това не ми е добре. Криво ми е, с нашия президент сега трябваше днес да сме заедно, народът трябваше да е заедно. Цяла Европа гърми. А ние цял ден показваме кой колко мрази. Свършихме огромна работа, а ние цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които искаха да попречат на това. Когато сме единни, когато не си правим мръсотии един на друг, България ще дръпне напред

Майка ми е учителка, баща ми е пожарникар, аз съм инженер, доктор на науките. Създали са ме малко по-силен физически. Кой може да ме обиди така. Вместо да се хванем, да работим денонощно, такава криза наближава. Всеки ден прокуратурата влиза в някое министерство. Ще дойде време, когато никой няма да иска да стане, като в Румъния. Истински вярвам, че съединението прави силата. Искам да сме заедно, за се радваме заедно с хърватите. Хората се радват за нас, а ние плашим с протести. Посланиците какво пишат според вас? Елате да инвестирате в България? Нестабилна държава. Какви правомощия му липсват на президента? Не се радвам, разделена държава от етническо напрежение, от протести“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика