Борисов: За да има мир и стабилност, трябва да държим темата за Западните Балкани

1550
Борисов: За да има мир и стабилност, трябва да държим темата за Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме за това. Трябва да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с хърватския министър-председател Пленкович в Загреб, предаде правителствената информационна служба. Борисов е на посещение в страната по покана на неговия колега.

Татяна Дончева: АЕЦ "Белене" в понеделник е гьол, в сряда - не

Премиерът трябва да обясни за какво отива в Русия и какво иска да направи с АЕЦ"Белене", който в понеделник е гьол, в сряда - обратното...

Борисов, който в предишните два дни беше на посещение в Рим повтори, че е обсъдил темата и с папа Франциск и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

Премиерът Борисов откри паметник на писателя Иван Вазов в хърватската столица Загреб, който по думите му е символ на близостта на двете държави.

Премиерът Борисов откри паметник на писателя Иван Вазов в хърватската столица Загреб, който по думите му е символ на близостта на двете държави

Премиерът заминава на посещение в Хърватия и Украйна

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Хърватия и Украйна на 26 и 27 май, съобщиха от правителствената пресслужба....

"Обединени можем да свършим много работа", смята Борисов. България и Хърватска се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона, заяви още премиерът.

Според Борисов диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Като част от посещението си Борисов откри паметник на писателя Иван Вазов в Загреб и благодари за тази възможност, като по думите му това е още един символ на близостта между двете държави.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. "Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура", коментира хърватският премиер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика