Борисов запази мълчание за политическите дарения от държавни фирми

2845
Борисов запази мълчание за политическите дарения от държавни фирми
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев. Като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени от ОП, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на т.нар. "голям коалиционен съвет", предаде репортер на БГНЕС.

От думите на Борисов и на лидера на НФСБ Валери Симеонов стана ясно, че въпросът със субсидиите ще бъде решен преди лятната ваканция на парламента. Симеонов каза, че почват консултации в парламента тази седмица, а Борисов така и не уточни дали ГЕРБ е и "за" това да има дарения без таван за партиите дори и от фирми с държавно участие.

Борисов запази мълчание за политическите дарения от държавни фирми

ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев. Като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени от ОП, сме готови д...

Попитан за продажбата на ЧЕЗ, Борисов каза, че като премиер не коментира. "Цветанов е извън ГЕРБ. Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов, или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или нe", уточни лидерът на ГЕРБ във връзка със слуховете, че доскоршният втори човек в управляващата партия стои зад сделката. "Нека независимите регулатори си свършат работата", допълни Борисов.

Припомняме, че на 20 юни бюджетната комисия прие намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев с приетите за второ четене промени в Закона за Държавния бюджет. В преходните и заключителни разпоредби се направиха промени в Закона за политическите партии и се регламентира нов източник за финансиране на партиите - дарения от юридически лица, еднолични търговци и физически лица.

Тогава стана ясно и, че няма да има забрана за дарения към партиите от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, след като още вчера ГЕРБ и ДПС се договориха на среща на парламентарните групи да има "отворено финансиране". До 2009 г. тези дарения бяха разрешени от закона, отбеляза председателят на комисията Менда Стоянова и уточни, че след извършената промяна в закона тогава се увеличи държавното финансиране на 12 лева на глас и се премахна възможността да се правят такива дарения към политическите партии, а за даренията от физически лица имаше таван от 10 000 лв., годишно.

Запитана защо няма забрани за дарения от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, Стоянова заяви: "Ние сме записали "юридически лица и еднолични търговци", а фирма с държавно участие, за да направи каквото и да е дарение трябва да има решение на нейния принципал, а принципалът на държавните дружества се знае кой е. Всеки има право. Само че с този публичен регистър може да се види - и в публичния регистър на обществените поръчки и публичния регистър за даренията кой кой е".

Нинова: Борисов извърши подмяна, управлява с ДПС и процедурни хватки (ВИДЕО)

"Българите бяха употребени в политическата игра на Бойко Борисов.Управляващите узаконяват корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика