Британският посланик: Сделката за Brexit носи сигурност на Обединеното кралство и на неговите европейски партньори

1683
Британският посланик: Сделката за Brexit носи сигурност на Обединеното кралство и на неговите европейски партньори
Снимка: iStock

"Чудесно e, че имаме сделка за Brexit. Тя носи сигурност на гражданите, на фирмите, на Обединеното кралство и неговите европейски партньори. Сделката урежда нулеви тарифи за двете страни, като това никога досега не е договаряно при търговски преговори от такъв мащаб". Това заяви в предаването “Панорама“ по БНТ британският посланик у нас Роб Диксън. Той допълни, че само за миналата година търговският оборот между Обединеното кралство и Европейския съюз е 688 милиарда лири.

“Сделката ни позволява да продължим уверено напред. 2021-ва ще бъде важна за Обединеното кралство. Поемаме председателството на Г-7 и на Съвета за сигурност, както и домакинството на Глобалната конференцията за измененията на климата КОП-26“, каза още той. “Над 200 000 българи живеят в нашата страна, а над 15 000 британски граждани живеят тук, в България. Тези връзки между двата народа са най-важни. Споразумението за оттегляне от ЕС дава на онези български граждани, които вече живеят в Обединеното кралство, сигурността, че ще продължат да работят, да живеят, да учат, да отглеждат децата си, да имат достъп до Националната здравна служба както досега“, каза Диксън.

Джордж Фридман: Великобритания се завръща в миналото си

"От 1 януари Великобритания завърши процеса на напускане на Европейския съюз. ЕС гарантира, че всички тежки последици ще преследват бри...

“Българите, които към края на 2020-а са живели в Обединеното кралство, имат право до края на юни да се регистрират по схемата за уседналост. Както казах, това ще защити техните права – нещо важно и положително. Същото важи и за британците в България. Изказвам голямата си благодарност на българските власти за сътрудничеството при уреждането на тези въпроси. Промени, разбира се, има. Те се отнасят до желаещите да се преместят в нашата страна отсега нататък. Ние сме отворена, гостоприемна страна. Искаме хората да продължават да идват, да живеят, да работят или да учат в отличните ни университети. Това вече ще става по различен начин. Но възможността за българите остава“, допълни британският посланик.

По въпроса с кризата с коронавируса във Великобритания той заяви, че положението е особено тежко. “Наложи се да въведем строги мерки, стремим се да спазваме стриктно ограниченията. Един от положителните ефекти от напускането на Евросъюза беше, че успяхме да разрешим употребата на ваксини и да започнем ваксинациите възможно най-бързо. Към сряда в нашата страна са ваксинирани с първа доза над два милиона и половина. В кризата с коронавируса Обединеното кралство доказа, че е открит, активен, и важен играч на международната сцена“, категоричен бе той. “Разработената в Обединеното кралство ваксина е плод на уменията на учените, които живеят и работят в нашата страна. Можем да се гордеем с Оксфордската ваксина. Но тя е на Оксфордския университет и AstraZeneca, разработена е в сътрудничество с партньори по цял свят. Ще се разпространява не само сред британците, но и по цял свят. Ето как в кризата се откроява нашата роля в света“, заяви още посланик Диксън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com