БСП и ГЕРБ в дебат без Слави Трифонов, който отказа участие пред Нова телевизия

11200
БСП и ГЕРБ в дебат без Слави Трифонов, който отказа участие пред Нова телевизия

Защото искаме да дадем нов път, нова визия. Искаме България да е образована нация, България, в която да няма корупция, в която българските граждани да живеят спокойно, да се развива икономика. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

Според транспортния министър Росен Желязков обаче, ГЕРБ приключва един изключително успешен мандат. Той даде примери – 124 млрд. лева БВП при прогноза 110 млрд. лева за 2020 година. Средната заплата достигна 1500 лв., след Естония сме с най-ниския процент на вътрешен дълг към БВП, имаме ръст на икономиката не по-малко от 3,5 процента. Само преди 2 години обаче учени от БАН казаха, че с такъв растеж ще станем средна по стандарт държава в ЕС след 50 години!

Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ открива предизборната си кампания в Бургас

Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ ще открие предизборната си кампания в Бургас на 8 март. Водач на листата на коалицията в морския гр...

Коронавирусът

Конкретно за коронакризата, Свиленска беше категоричен пред Нова телевизия, че БСП е казала, че трябва да има болници за COVID-19, да има масово безплатно тестване, да се задейства плана на проф. Гайдарски за реакция при епидемия от 2006 година (одобрен от правителството), а не се е случило. Според Свиленски, правителството действа хаотично, без да се знае всяка мярка с каква цел се прави. Желязков обаче напомни, че така и не беше постигнат консенсус по ключови мерки – например носенето на маски, затова правителството винаги е търсело сечението между здравното и икономическото, за да има баланс.

Стигна се и до спор – защо не потърсихме и други ваксини, като има недостиг със сегашните 3 – например „Спутник V”. Желязков отвърна, че като организация и логистика ваксинацията и опашките станали на зелените коридори и то в ситуация на постоянно оборване към имунизацията. "Вие преборихте недоверието, като наредихте хората на опашките пред болниците", заяви Свиленски. "Голяма част от нашите политически опоненти се постараха да създадат недоверие към ваксините – за чипиране", каза Желязков.

На въпрос дали БСП е щяла да направи нещо по-различно като план, Свиленски отвърна, че правителството е трябвало да гарантира необходимия брой за различните групи според петфазния план на ваксинация. Считате ли, че само руската ваксина ще реши недостига, попита Желязков, а Свиленски поиска при недостиг да се обърнем към други възможности.

Икономическите мерки срещу коронавируса

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

БСП уверено стартира откриването на предизборната кампания за нов парламент с ясна заявка за спечелване на изборите в цялата страна. С...

В социален план бяха запазени 300 000 работни места, обобщи Желязков действията на правителството на Бойко Борисов. Всяка една мярка, която управляващите предложиха, закъсня – нито една не стигна до българския бизнес, до домакинствата, отвърна Свиленски.

България никога не стигна до пълен локдаун, това се оценява като успех на фона на ситуацията при съседни и други държави-членки от ЕС, припомни Желязков. Последва и спор специално за концесия Летище София – от "не искаме да подаряваме", до "ако няма концесии, ще има гарантиран разход, не гарантиран приход". "БСП в програмата си следват точно това, което правим вече", убеден е Желязков.

Корупция

Няма и една крачка напред. България е най-корумпираната държава – казано е и от европейските партньори, и от САЩ. За 12 години, откакто ГЕРБ управлява, корупцията проби в законодателството, подчерта Свиленски. Какви предложения направихте като депутат за борба с корупцията, контрира Желязков. Според него, корупцията в България била много голям проблем, защото виреела на битово ниво.

Конкретно тук стана спор за "Автомагистрали" и практиката за "инхаус възлагане" т.е. без обществени поръчки. Свиленски е убеден, че дружеството няма достатъчно капацитет да се справи с мащабни проекти (къде са 4 млрд. лева), докато Желязков не се съгласи и попита кога социалистите са искрени - като искат повече държава в икономиката или като не искат. "Трябва да се разделим с матрата, че с връзки се постига всичко - това става със скъсване на връзката с администрацията", коментира Желязков, а Свиленски го атакува къде тогава е електронното управление.

„Гласовете ви чувам“ – писмо на един българин от Париж

Използвам заглавието на последния роман на Димитър Талев от тетралогията му за живота и революционните борби на българите в Македония, ...

Бихме управлява с "патриотите", със СДС, посочи Желязков. След изборите, БСП ще се допита до членовете си с кого искат коалиция, каза Свиленски.

За финал имаше спор относно скандала в bTV, при който беше представена невярна справка от парламента за броя на отсъствията на депутати от БСП - конкретно Явор Божанков и Весела Лечева. Впоследствие от Народното събрание признаха грешката - завишени числа за двамата, но БСП реагира с обвинение, че заради ГЕРБ има такава грешка и постави въпроса дали е умишлено.

Според казаното от Виктор Николаев в началото на дебата, покана е имало и към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", но тя не е била уважена. Самият Трифонов каза на 1 март защо няма да дава интервюта в други медии – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика