БСП настоя за оставки заради кризата с Търговския регистър

1831
БСП настоя за оставки заради кризата с Търговския регистър
Снимка: БГНЕС

Кризата с Търговския регистър и реакцията на институциите можем да я квалифицираме само като фрапираща некомпетентност. Това каза зам.-председателят на БСП Деница Златева, предаде БГНЕС.

Златева взе участие на брифинг в централата на партията, на който обяви позицията на БСП по повод неработещия Търговски регистър към Агенция по вписванията.

Според Левицата случилото се с регистъра е безпрецедентна криза, която е израз на лошото управление на Агенцията по вписванията и Министерство на правосъдието. Ето защо от БСП настояват за оставки на ръководителите им – изпълнителният директор на агенцията Зорница Даскалова и министър Цецка Цачева.

„Днес стана ясно, че 4 диска с архив на агенцията са изгорели и се полагат усилия за възстановяване на информацията“, подчерта още Златева. Тя зададе и следните въпроси към властта:

1. Вярно ли е, че от август 2017 г. до юли 2018 г. Агенцията по вписванията е оставена без обслужване на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране и е правено само аварийно такова?

Търговският регистър щял да заработи следващата седмица, но неясно кога точно

Дефектиралите дискове са четири, по-рано от другата седмица няма да бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър. Не можем да се ...

2. Вярно ли е, че поради забавяне от почти три седмици на вписванията на заявления в Търговския регистър при регламентиран тридневен срок е закъсняла поръчката за надграждане на капацитета на сървърите и архивиращите устройства?

3. Има ли разписана политика за управление и сигурност на информацията, спазва ли се тя, кога последно е била одитирана и от кого и какви са предписанията на одитиращата институция, има ли архив на агенцията и къде се съхранява той?

Даскалова и уволнението ѝ?

Оказа се и, че още през февруари тази година Инспекторатът към Министерството на правосъдието е препоръчал да се вземат дисциплинарни мерки по отношение на Зорница Даскалова - заради нарушения в работата ѝ, които са описани в сигнал на служител на Агенцията по вписванията. Правосъдното министерство признава за това и твърди, че правосъдният министър Цецка Цачева поискала писмени обяснения от Даскалова както и да се съобрази с предписанията как да поправи работата си, но според воденото от Цачева ведомство Даскалова обжалвала пред Главния инспекторат към Министерския съвет (МС) процедурата по дисциплинарното производство и проверката на Инспектората към правосъдното министерство. Главният инспекторат казал, че Даскалова не може да бъде подложена на дисциплинарната процедура по Кодекса на труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика