БСП не дочака бюджета на правителството и представи своя

7140
БСП не дочака бюджета на правителството и представи своя
Снимка: БГНЕС

БСП представи алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията и изпълнявайки политиките на "червените". Това се случи на нарочно събитие в централата на партията, предаде репортер на Actualno.com.

Досега чакахме правителството да предложи бюджет. Сега предложихме различен подход - да не чакаме правителствения бюджет, а да предложим бюджет, който изпълнява нашите политики. Това е алтернатива на програми, а не на числа", заяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

По думите ѝ втората разлика е, че обикновено правителството приема бюджета и "откъдето дойде натиск, от там променят". "Ние подходихме точно обратното - започнахме обсъждания в страната, стъпихме на мнението и експертизата на хората", увери още тя.

Нинова открои и приоритетите на бюджета - здравеопазване, образование и доходи.

Относно здравеопазването, Нинова заяви, че от БСО предлагат смяна на модела болниците да са търговски дружества, а да са регистрирани по Закона за лечебните заведения.

"Няма да спре закриването на малките училища в малките общини. Проблемът е в сбъркания модел “Парите следват ученика”. Предлагаме промяна на този модел", каза соцлидерът за парите за образование.

БСП очаква предсрочни избори след края на европредседателството

„БСП трябва да е алтернатива не само на ГЕРБ, а на целия модел на управление от последните няколко десетилетия“, заяви лиде...

Според "червените" голяма част от проблемите на хората са свързани с огромната бедност и неравенството.

"Бедността се увеличава и милиони хора живеят на границата. С увеличение 40 лв. на пенсията и 50 на минималната заплата няма да решим проблема с бедността. Предлагаме коренно различна данъчна система. Предлагаме необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица. Не променяме корпоративният данък на формите, който в 10%", уточни тя. 

По думите на Нинова опозицията предлага увеличаване на данък "дивидент" - от 5 на 10%. Освен това отново на дневен ред за социалистите е премахването на плоския данък.

Експертът към БСП Пламен Милев заяви, че партията е заложила с над 2 млрд. и 400 хил. лв. повече харчове, като дефицитът ще се запази в рамките на 1,4%. Залагаме, че ще похарчим с 2 млрд. и 400 хил. лева, като дефицитът ще се запази в рамките на 1.4%, бяха думите му.

Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев допълни, че в момента в страната има 29 хил. работещи, които взимат над 10 пъти повече от всички останали.

БСП ще настояват за вот на недоверие

„Ние още лятото поехме ангажимента, че най-вероятно до есента трябваше да сме решили вече, по какви причини искаме вот на недовер...

"Корпоративният данък не се променя. Променя се единствено ставката "дивидент". В социалната сфера това ще доведе обезщетението за отглеждане на дете да скочи на 510 лв. Всички пенсии ще бъдат преизчислени на база на отпуснатите през 2013 г.", разясни той, като уточни, че данъците ще се увеличат за 120 хил. граждани.

"В сферата на здравеопазването, предвиждаме 500 млн. лв. за изчистване на задълженията на държавните и общинските болници след като им се променя статута и те вече няма да бъдат търговски дружества", повториха социалистите.

Те увериха, че са "за" оставането на делегираните бюджети в образованието, но се отказват от принципа “парите следват ученика”. "Отказваме се от държавното финансиране на частните училища и вървим към процедура по обособяването на един учебник по всеки учебен предмет", добави Стойнев.

Членът на изпълнителното бюро на партията Атанас Зафиров заяви, че 581 млн. лв. е предложението за увеличението на бюджета в сектор "сигурност". "БСП ще се бори за бюджета на отбрана и за справяне с недокомплекта в армията.

"За бюджета за култура БСП предлага въвеждането на т.нар. “културен чек”. С две думи всеки гражданин, навършил 18г., получава ваучер от 200 лв. за следващата календарна година, с които може да посети театрална постановка, да си закупи книга или да посети друго културно събитие. Това ще струва на бюджета 15 млн. лв.", заяви от друга страна приоритетите в сектор "култура" депутатът Крум Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика