БСП обсъди с неправителствени организации въпроса за партийните субсидии

4950
БСП обсъди с неправителствени организации въпроса за партийните субсидии
Снимка: БГНЕС

Депутати от парламентарната група на „БСП за България“ и представители на неправителствени организации обсъдиха на кръгла маса въпроса за намаляването на партийните субсидии, предаде БГНЕС.

Министерски съвет вече депозира предложение за актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., което предвижда намаляването на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас.

На първо четене: Намалиха партийната субсидия на 1 лв.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, отнасящи се за партийните субсидии. С предложените изменения се...

Идеята вече беше подкрепена от управляващите на първо четене и предстои да бъде гласувана окончателно на пленарното заседание в петък.

Според БСП обаче намаляването на субсидията ще доведе до частно финансиране на партиите, която възможност досега беше изключена от българското законодателство.

„Следобед бюджетната комисия ще разсъждава по тези въпроси, а в петък е предвидено в първа точка от дневния ред да бъде именно това.

Затова ние поехме инициативата да поканим представители на изразилите позиция, защото считаме, че тези въпроси не трябва да решават по такъв начин, а е необходим задълбочен и включващ дебат, както между политическите сили, така и между тях и гражданското общество“, заяви по време на срещата депутатът Крум Зарков.

Според него еднакво важни са два въпроса – размерът на субсидията и новата идея за възможност за външно финансиране от юридически лица, по която съгласие постигнаха ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ и ДПС с договорка - хем 1 лв. партийна субсидия, хем отворено финансиране

ГЕРБ и ДПС се разбраха за партийните субсидии. Те са се договорили хем да е 1 лв. субсидията, хем да има отворено финансиране, както по...

„Въпросите за финансиране на политическите партии и предизборните кампании са сериозни. Те засягат базисни структури на демократичното общество. По тази причина не би следвало да бъдат разгледани в един прибързан порядък.

Не би следвало да се подхожда популистки към тях и без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени“, заяви по време на дискусията Ваня Нушева от асоциация „Прозрачност без граници“.

Нейната основна критика бе относно подхода към промяната, която тя определи като „търсене на елементарни решения с популистки оттенък на важни проблеми“.

Ваня Нушева подчерта още, че размерът на партийната субсидия е важен въпрос, който трябва да бъде решен с висока степен на консенсус между заинтересованите страни, а в дебатите по него участие трябва да вземат както партиите в парламента, така и тези извън него.

Според „Прозрачност без граници“ предложението е на път да се приеме без оценка на въздействието, без широк обществен дебат, както и без оценка на политическите последици, които биха произлезли от него.

Отхвърлиха искане на БСП за отлагане на дебата за партийната субсидия

От парламентарната група на БСП поискаха отлагане на точката от дневния ред за намаляване на държавната субсидия. Депутатът от левицат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com