БСП: Пенсионерите са ощетени от ГЕРБ, да кажат колко струва сделката с "Воля"

4436
БСП: Пенсионерите са ощетени от ГЕРБ, да кажат колко струва сделката с "Воля"
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконфереция в централата на партията.

"Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират. От 68 000 души, които се очаква да се пенсионират от 1 януари 2019 година, 31% ще бъдат ощетени и ще получат по-малки пенсии", обясни тя.

След среща при Борисов: Няма да има намаляване на пенсиите

Няма да има намаляване на пенсиите, а те ще се изчисляват както по стария начин, така и по новата формула. Държавата ще отпусне 50-53 м...

„Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г. Това не е спекулация както обявиха след брифинга в Министерския съвет“, обясни Нинова. По думите ѝ 31 % от бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии.

„Волята на премиера била да няма ощетени, само че два пъти волята на премиера беше да има ощетени. Ето как - през 2015 г. беше приета реформа пенсионна „Калфин“. Ето ви го текстът на закона. Тази мъка и този хаос започна от 2015 г. Реформата „Калфин“ при управлението на „Борисов“ 2 с АБВ“, каза още Нинова и уточни, че бъдещите пенсионери няма да могат да избират своите най-благоприятни години при определянето на размера на пенсиите им.Това беше първата стъпка.

"Втората стъпка беше предприета през 2018 г. от кабинета „Борисов“ 3 с различно мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Само отварям скоба щяха да се борят за 300 лв. минимална пенсия, а приеха тази реформа, с която утежниха закона от 2015 г.“, каза още Нинова.

Тъй като днес чуваме, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от 2015 г. и от 2018 г. 2015 г. на 32 страници стенограма БСП обяснява защо това не трябва да се приеме. Горещи дебати, гореща позиция от името на БСП „против“ тази реформа. Не сме участвали в този консенсус. Това решение е прието, извадила съм и гласуването с гласовете на ГЕРБ и АБВ.

Пенсиите заминаха в пенсия

Не знам дали мислите за пенсия, но човек и добре да живее, остарява. Никъде това не е особено приятно, но в България това е особено опа...

Стенограмите от 2018 г. показват, че решението е прието с мнозинство ГЕРБ – „Обединени патриоти“ отново след сериозни дебати, позиция и гласуване на БСП „против“ тази реформа.

Ние премиерско-волева република ли сме или парламентарна република“, попита соцлидерът и подчерта, че цари пълен хаос. Още преди приемането на закона трябвало да се види ефектът от неговото прилагане, а не това да се прави впоследствие. Остана управление на хаоса във всички сфери, така не може да се управлява държавата", каза още лидерът на левите.

"Без сделката между ГЕРБ и „Воля“ кабинетът „Борисов“ пропада, искаме да знаем нейните параметри. Това каза заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев.  

„Може би утре в храмът на българската демокрация – българският парламент, най-високата институция в една парламентарна република, ще има сделка. Тя ще бъде между г-н Цветанов и г-н Марешки. Затова искаме да разберем какви са параметрите на тази сделка. Искаме да разберем как и каква ще бъде цената на оцеляването на кабинета на ГЕРБ.

Той поясни, че трябва медиите да присъстват на разговорите на ГЕРБ и „Воля“. Според него това е сделката на годината и тя не може да бъде осъществена на тъмно, задкулисно, както досега.

С новите правила за изчисляване на пенсиите може и до 200% по-ниска пенсия

С новите правила за изчисляването на пенсии има хора, при които сумата намалява с 200%. За това алармира бившия депутат от "Реформаторс...

Стойнев уточни, че разговорите вероятно ще се проведат утре в 9.00 часа, защото групата на „Воля“ трябва да се регистрира в пленарната зала.

Ние сме последователни, че правителството на Борисов с различни партньори – АБВ и „Обединени патриоти“, провеждат такава целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива“, подчерта лидерът на БСП и заяви, че това е посегателство върху най-слабата и уязвимата група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика