БСП пита: Защо не се търси отговорност за теча на данни от НАП

1999
БСП пита: Защо не се търси отговорност за теча на данни от НАП
Снимка: БГНЕС

Защо на никой от отговорните кадри в НАП не е потърсена отговорност? Това не е ли наглост?“. Това попита червеният депутат Румен Гечев по време на обсъжданията на доклада на временна анкетна комисия за теча в НАП.

Нито един наказан няма за тази трагедия, това не е ли наглост, това не е ли замитане на следите", попита той. Нещо повече сега министърът на финансите предлага увеличение на заплатите в НАП, коментира Гечев. Наистина трябва да се повишат заплатите на информационните специалисти, само че на кого увеличаваме заплатите, попита той. "Незабавна оставка на всички отговорни за това, че станахме за срам пред цяла Европа", поиска Гечев.

Поредно дело срещу НАП заради теча на лични данни

Бизнесмен от Русе реши да съди НАП заради големия теч на лични данни от миналата година. Свилен Максимов вече е внесъл иск в Администра...

"Тук става въпрос за пълна трагедия, организационен хаос и управленска немощ", посочи той. Депутатът от левицата коментира саркастично прочетените изводи в доклада. В шеговит стил той препоръча, че в заключението липсва препоръката хакера на НАП да се награди с орден „Стара планина“- първа степен.

Две интересни професии има в информатиката на НАП: щурман насочвач - при трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП, и служител със средно образование, завършил спортна стрелба в спортно училище, посочи депутатът от БСП.

"Обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, че отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Това е снайперистът-стрелец. Там, само да се появи някой хакер някъде в София, той го отстрелва с математическа точност", коментира Гечев с чувство за хумор и препоръча на политическата група на ГЕРБ и на правителството да назначат още трима.

По думите му, в доклада е написано всичко - от това как е открит компютърът, какво ли не, но и не за конкретните мерки.

Вече в съда: НАП не иска да плаща глоба за теча на данни, защото била жертва

Въпреки твърденията на НАП, че приходната агенция няма вина за теча на данни, от който миналото лято пострадаха милиони българи, делото...

Поради тази причина, депутатът изчете 20 точки с препоръки на Комисията за защитата на личните данни. Оттам става ясно, че от 2008 година „експертите“ на НАП не са актуализирани системата на НАП, отбелязва депутатът. 

По отношение на работата на създадената временна комисия той заяви, че е имало полза, казани са на срещите добри неща, установени са много истини.

Припомняме, че през юли 2019 г. базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и източени ЕГН-та, имена и адреси на повече от 6 милиона граждани, сред които чужденци.

В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. Агенцията оспори наказателното постановление, а в парламента беше създадена Временната комисия за проверка на случая.

Директорът на НАП вече ще взима 5500 лв. заплата

Със свое решение правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) ...

За атаката срещу приходната администрация в ареста с най-тежката мярка за неотклонение е собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров, обвинен в подбудителство за кибертероризъм. Другото обвинение е за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител. В нея участници са търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика