БСП подкрепя президента Радев за втори мандат

5043
БСП подкрепя президента Радев за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП прие предложението на Изпълнителното бюро за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат със 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

Членовете на Националния съвет на БСП на днешното му заседание сформираха работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането ѝ, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова. Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава ѝ влизат представителите от ръководството на партията - Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и представителите на ръководството на парламентарната група - Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Предстои Националният съвет на БСП да одобри изработения от Изпълнителното бюро обхват на политиките, които да бъдат предмет на разговорите между работната група и кандидат-президентската двойка за втория ѝ мандат.

Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на чл. 41, т.6, във връзка с чл. 33, т. 17 от Устава на БСП, уточниха още от "Позитано" 20.

Кристиан Вигенин: Готови сме да подкрепим правителство, което ще бъде предложено от втората политическа сила

"Ние в БСП имаме доста удобна позиция, това което правихме 4 години, продължаваме да правим и сега - това за което се борехме и преди т...

"Несъмнено най-важното решение, макар и закъсняло, което трябва да вземе днес Националният съвет на БСП, е за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, написа лидерът на БСП-София Калоян Паргов на страницата си във Facebook по-рано. 

„От първоначалните наши анализи на резултатите от изборите на 4-ти април стана ясно, че имаме около 3-4% отлив от гласове и те са на граждани, които подкрепят Румен Радев. Те не видяха ясна позиция от БСП по обявената от него кандидатура за втори мандат. На пленума днес ще вземем и друго важно решение - Националният съвет трябва да легитимира пълномощията на преговарящия екип от парламентарната ни група за съставяне на правителство“, допълва още Паргов. 

„Няма да последвам примера на някои колеги от Изпълнителното бюро на БСП, които побързаха да кажат, че трябва да подкрепим партия "Има такъв народ". Това е решение на колективния орган. Аз искам да чуя колективния разум днес и всички гледни точки. Едва тогава членовете на Националния съвет заедно ще можем да преценим кое е най-доброто в тази тежка за БСП ситуация. Онова, което се случи вчера в Народното събрание - от 4 комисии БСП не получи председателско място в нито една - ясно показва, че не ни възприемат като алтернатива на предишното управление. За мен това е много странно. В продължение на 4 години се заявяваме като алтернатива на предишното управление, а партиите на протеста сега отказват да намерят общ език с нас“, коментира в заключение Калоян Паргов.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика