БСП поиска оставката на Бойко Борисов и цялото правителство

7793
БСП поиска оставката на Бойко Борисов и цялото правителство
Снимка: БГНЕС

Искаме незабавно оставката на премиера Бойко Борисов и цялото правителство, декларираха от БСП. Като повод за искането на оставката, социалистите посочиха манипулирането на данните за растежа на икономиката.

Депутатът от левицата Румен Гечев изнесе данни, според които премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са манипулирали данните за икономическия растеж на страната.

"Ел Периодико": Каталуния разследва Бойко Борисов и дали не е замесен в пране на пари

Полицията на Каталуния Mossos d'Esquadra и каталунската прокуратура са започнали разследване дали българският премиер Бойко Борисов е з...

Гечев цитира думи на Горанов от миналата година, според които икономическият растеж на България през 2019 г. е бил един от най-високите в Европа, а очакваният растеж до 2022 г. е с 3,3% за всяка година.

Той цитира и думи на еврокомисаря, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис, който обясни, че Горанов го бил уверил, че страната се подготвя за влизане в чакалнята „може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“. А самият Домбровскис, заяви, че няма причина за отлагане.

Според БСП обаче причина за отлагане на влизането ни в еврозоната има и тя е манипулирането на данни за икономическия растеж на страната.

"Изведнъж: О, небеса! На 20 февруари вицепрезидентът на ЕС пише: "Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM 2, може би не с първоначално поставената цел края на април, а няколко месеца по-късно". От думите на еврокомисаря "реално няма причина за отлагане". Ние казваме: наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо последните дни, което налага причина за отлагане? Ние твърдим, че има манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и ЕС и неговите институции", посочи проф. Гечев.

Той обърна внимание, че само за 2 години официалните данни на НСИ и БНБ сочат драматичен обрат в тенденцията на вноса, като махалото на динамиката на вноса бележи величина от - 10,5 %. "Ще кажете, че увеличението на износа, комбинирано с намалението на вноса, е чудесна комбинация. А, дано, но не е така. За съжаление такъв happy end се оказва вероятно по-скоро недоразумение или нещо по-лошо - манипулативни данни, като се има предвид озадачаващите официални данни на НСИ и БНБ.

Протестиращи искат оставката на правителството пред НС (СНИМКИ)

Протестиращи настояват за оставка на правителството, предаде репортер на БГНЕС. Те са се събрали пред сградата на Народното събрание. О...

Определено смущаващи са данните, че докато вносът расте и износът намалява, крайното потребление - общо фирми и домакинства, расте. Значи, расте средно с 5 % и нещо на година вътрешното потребление на страната, расте износът, а вносът намалява. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да намали износът, за да има какво да се потребява. Ама няма. Тук и студентите от първи курс си задават въпроса за какво става дума. Няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези въпроси", коментира още проф. Румен Гечев, цитиран от Фокус.

"По наши разчети във вноса не са отчетени около 2 млрд. евро или около 4 млрд. лв. По наша информация това е основно поради неотчетени, най-вероятно умишлено внесени петролни продукти за тази сума. Като преоценим на второ място растежа, който декларира правителството от 3, 03 % с тези - 4 млрд. лв., растежът е 0, 8 и 0, 9 %", каза Гечев и уточни, че растежът е в пъти по-нисък от това, което се декларира.

"Тук възниква въпросът защо правителството на г-н Борисов крие информация за вноса. Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ. Ние въобще не сме сред първите на ЕС, ние лазим по дъното му. Ще завършим с това. Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕК, в Евростат и Европейската централна банка. Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,03 %, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са толкова. Вносът е коренно различен.

Кого лъжете, не само българите, а и европейските институции. Ние искаме незабавно след часове да излязат съответните държавни институции и да кажат каква е истината с вноса и икономическия растеж. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Те отиват при отличните експерти на Евростат, при експертите на Европейската централна банка", допълни още проф. Гечев.

Според него министърът на финансите ще трябва да вземе мегафон да отиде по градовете, до Барселона и Брюксел и да обяви как са манипулирали данните за растежа на икономиката.

Многолюден протест пред парламента на ПП „Възраждане“ (ВИДЕО)

Протест, организиран от партия „Възраждане“ пред Народното събрание, стартира малко преди обяд. Официалната изтъкната причи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика