БСП: Правителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната

2898
БСП: Правителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на бюджета в подкрепа на губещи сектори и гилдии заради извънредното положение, вместо предвидените в него около 2 млрд. за модернизиране на армията.

При гледането на проекта за актуализация на Държавния бюджет за 2020 г. за второ четене в бюджетната комисия Румен Гечев разкритикува схемата 60 на 40 и настоя да се предвидят 30 млн. лв. само за зеленчукопроизводителите, овощарство и животновъдство като допълнително финансиране през Държавен фонд „Земеделие“ за сметка на модернизацията на армията. Тази мярка изобщо няма да затрудни финансите на държавата, категоричен бе той.

Става въпрос за 30 млн. лв. допълнителна субсидия за чувствителни сектори, поясни зам.-председателят на комисията по земеделие и депутат от БСП проф. Светла Бъчварова-Пиралкова, която е бивш земеделски зам.-министър. Единственият начин да могат да бъдат предоставени тези субсидии е чрез минимални помощи т.нар. „de minimis“, посочи тя и изтъкна, че според Европейската комисия с продукти и стоки от чувствителни сектори действително ще има проблеми със започването на пролетната кампания и изхранването на животните. Причините са много, коментира тя и упрекна правителството, че не прави нищо, за да види в дългосрочен план каква е продоволствената сигурност на страната.

Например в животновъдството точно за 1 месец фуражните добавки изчезнаха – соевият шрот изчезна и цените се увеличиха неимоверно много. Сега предстои пролетна кампания – торове препарати за растителна защита – всичко това, което е изключително високо като разходи в чувствителните сектори и е сериозен проблем. Затова предлагаме увеличаване на „de minimis“ с 30 млн., като това засяга тези сектори, които и Министерството на земеделието оцени като най-засегнати“, заяви проф. Бъчварова-Пиралкова. Тя припомни, че земеделският министър Танева поиска от Европейската комисия всички неусвоени средства, които са по програми да бъдат насочени към тези сектори и подчерта, че оценките и разчетите са именно в тази насока, че те няма да могат да оцелеят.

„Има проблеми с работната ръка в тези сектори, със заплащането, с дезинфекция и разходи, които досега не са били част от производствените им разходи“, посочи още зам.-председателят на земеделската комисия за особено затруднените в пандемията от коронавируса стопани.

Второ четене в комисия: Няма да има извънреден дълг над 10-те млрд. лв. и няма да се теглят от МВФ

Няма да има извънреден дълг над тавана от 10 млрд лв. в актуализацията на държавния бюджет за 2020 година - тези 10 млрд лв., които се ...

„Призивът българските стоки да присъстват на пазара като пожелание не може да се случи, защото първо трябва да се произведат тези стоки“, алармира още Бъчварова-Пиралкова и предупреди, че затрудненията в дистрибуцията, транспорта и доставката ще се отразят сериозно върху това какво произвеждаме, какво има на пазара и на какви цени.

Сега е моментът - точно април и май да се направят инвестиции, за да има българско производство", категорична е тя. „ЕК от 25 000 евро „de minimis“ на земеделско стопанство предложи да бъдат 100 000 и това е от преди 3 дни, което означава, че много повече могат да са“, посочи още депутатката, настоявайки за подкрепа на тези чувствителни сектори. „Зърнопроизводителите си осигуриха торове, препарати семена, закупени още декември – януари, което означава че при тях няма такива сътресения, каквито се очакват в чувствителните сектори“, добави тя, обяснявайки защо БСП предлага субсидия само за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди.

Други, невъзприети от мнозинството в комисията предложения на БСП включваха субсидии от 1 минимална работна заплата и осигуровки за самонаети лица, които не могат да работят заради извънредни мерки. „Тези 2 мерки засягат 420 000 работещи и самонаети, като размерът на компенсацията е 914 млн лв за сметка на модернизацията на армията. Искаме тези 914 млн. вместо да купуваме оръжие в тази кризисна година и да следваме европейската практика“, аргументира идеята Румен Гечев.

Той настоя и за допълнителни трансфери към общините в размер на 10% над заложените досега като компенсация за изгубени собствени приходи. „Ударът върху икономиката ще бъде не само върху частния сектор в промишлеността и услугите, несамо върху държавните приходи, но и върху приходите на общините“, подчерта той.

Освен това - освобождаване от такса смет и тротоарно право за месеците, в които няма да имат дейност затворените фирми, в следствие на заповедите на правителството, предложи още Гечев.

Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"

Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния бюджет за 2020-а заради извънредното положение и кризата ...

Той настоя и за освобождаване от връщане на ДДС за срока на извънредното положение на бракуваните хранителни продукти – до 2000 лв. на търговски обект и поясни, че мярката е във връзка с нареждането за затваряне на ресторанти, хотели, заради извънредното положение. „Но хората са закупили продукти до петък, сега държавата ще иска да им вземе и ДДС за тези продукти, които държавата е наредила да не бъдат използвани“, посочи Гечев.

Увеличаване със 100 млн. лв. на средствата по националния план за действия по заетостта за 2020 г., заради очакваното драстично увеличение на безработицата, предложи още той.

„Бюджетните ни предложения са свързани с налични средства, преструктуриране на бюджета и съответстват на широко прилаганата европейска практика“, подчерта Гечев.

При гласуването, обаче идеите на левицата не бяха подкрепени.

Какво още прие Бюджетната комисия вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика