БСП предлага да се намалят заплатите и почивките на депутатите

4379
БСП предлага да се намалят заплатите и почивките на депутатите
Снимка: БГНЕС

„Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента. С него намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. – заплатата, с която е приключило предишното НС. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя обясни, че заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата.

Корнелия Нинова и ЧЕЗ се скараха за това каква цена на тока е поискало ЕРП-то

Нов спор избухна по темата "ЧЕЗ". Този път той е директно между лидера на БСП Корнелия Нинова и българския бизнес на чешката компания. ...

"Тази заплата ще се отрази на още 19 органи в страната – политически и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите“, обясни тя.

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят – кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично?", попита Нинова и подчерта, че става въпрос за справедливост и за равни права и възможности в страната.

"Второто предложение касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници така, както всички българи, и лятна ваканция", допълни лидерът на БСП. По нейните думи Конституцията и законите на страната гарантират равни права.

"С какво другите работещи хора в страна са различни, че техните заплати не се индексират на всеки три месеца според средната заплата? С какво другите хора са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме 75-80 дни – за един и същи труд, за едно и също работно време?“, продължи с въпросите Нинова. Тя е категорична, че не може някой да работи по 8 часа и да получава 600 лв, а народните представители да работят по 5 часа и да получават 3500 лв. „Справедливо и законно ли е?", допълни Корнелия Нинова.

Нинова: С отказа си от ЧЕЗ правителството се отказва да защити националния интерес

"Какво се случи между 01.03.2018 и днес. Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи." Това заяви в Черна гора лидерът ...

На въпрос по повод декларация на ГЕРБ, че предишният лидер Михаил Миков е обявил в предишния парламент подобни мерки на популизъм, Нинова отговори: "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на БСП".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика