БСП с писмо до bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

3525
БСП с писмо до bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!
Снимка: БГНЕС

Председателят на предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски е изпратил писмо до главния изпълнителен директор на bTV Media Group Мартин Швехлак.

С него от БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията, тъй като, според думите им, в момента телевизията е обърнала гръб на опозицията.

"Прави особено силно впечатление, че през последните месеци в ефира на телевизията Ви – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо управляващите", се казва в писмото.

Ето пълния текст на писмото:

До Мартин Швехлак

Главен изпълнителен директор

на bTV Media Group

София

Уважаеми господин Швехлак,

Прави особено силно впечатление, че през последните месеци в ефира на телевизията Ви – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо управляващите. Или се скрива като информация, или се представя негативно. В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно.

Примерите са десетки. Ето и няколко от последните седмици:

В предаването „Лице в лице” (05.02.2021) при гостуването на проф. Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които се заменят час преди това с други (разследване на ОЛАФ) и в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

Предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова (28.02.2021) представи тенеднциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV беше представено изследване на "Маркет линкс“ (26.02.2021), а по-късно и във всички новини на медията на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас.

Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на телевизията Ви през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите. И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения по отношение на нейната работа.

Преекспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности, надяваме се, знаете добре, е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

Такова поведение считаме не само за уронващо авторитета на БСП, но и като съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти. Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация.

# Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията, на която сте собственик.

# Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната Ви комуникационна политика спрямо БСП и председателя й.

Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация.

Не приемаме БСП да е умишлено неглижирана, както не приемаме всеки повод за внушения, целящи нейното незачитане и опитите за нейното обществено дискредитиране под всякаква форма.

С уважение,

Георги Свиленски

Председател на Национален предизборен щаб

БСП за България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика