БСП ще развива социализма на 21 век

4609
БСП ще развива социализма на 21 век
Снимка: БГНЕС

В точка 7 на дневния ред на 50-я Конгрес на БСП предложихме, извънредно, един проект за резолюция за започване на дискусия за нова програма на партията, ориентирана към социализма на 21 век. Социализмът не е някаква химера, а е на дневен ред в много от големите и развити държави. Това каза за БГНЕС народният представител от БСП Валери Жаблянов.

"Бърни Сандърс в Америка и редица леви партии и движения във Франция и Германия поставят въпроса за социализма като един елемент, който дава възможност за истинска алтернативна политика, на това което наблюдаваме в момента", коментира той.

Попитан дали бъдещето на новото време е социализмът, Жаблянов е убеден, че няма как да се мине без него.

"Няма как да се мине без социализма, защото днес наблюдаваме безконтролна глобализация, която в голямата си част се ползва само от една част от човечеството. Голяма част от човечеството е потърпевшо от глобализацията. Това се обяснява с големите мигрантски вълни, имуществени различия между неколцина богати държави или "златния милиард", както е модерно да се каза и останалите 6-7 млрд. от света“, коментира депутатът.

Корнелия Нинова: БСП е единствената нелидерска партия в България

БСП е единствената нелидерска партия у нас. БСП направи за първи път пряк избор на председател. В момента само БСП сме готови с цялосте...

По думите му сегашната политика е довела до практическо блокиране на международните отношения и в момента се намираме в режим на санкции, които вече не се помни кой и кога ги е наложил. "Отговорът на всичко това може да бъде само един – друга система", категоричен е той.

Жаблянов припомни, че старата програма е била приета през 2007 г. и тя до някаква степен се е докосвала и описвала характеристиките на глобалния капитализъм.

"От 2007 г. досега се състояха няколко големи събития – крупната финансова криза – 2009-2011 г., след това кризата на международните отношения, кризата с миграцията, която разтърси целия свят и стигаме до онази криза, която ви е накарала да си сложите маската. Всичко това няма как да остане без социалистически отговор или отговор от страна на левицата като алтернативни стъпки на развитие и на поведение", каза още той.

Социологът Юрий Асланов заяви, че има добра перспектива за партията и идеята за социализма.

"Има остра необходимост от това в светлината на тази масивна криза, в която тепърва навлизаме и заплашва с огромна разрушителна мощ обществото. Това не е само у нас. Новото в програмата е, че се приемат доста смели констатации, които трудно ще приемат от всички, а именно, че в представите на поколенията, израснали през последните 30 години, социализмът е тъждествен с тоталитаризма, но несъвместим с демокрацията", коментира той и добави, че са изгубили тази пропагандна битка и затова е необходимо да водят битка за бъдещето.

Корнелия Нинова откри юбилейния 50-и конгрес на БСП

С кворум от 793 делегати от общо 976 започна 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Форумът беше открит от лидера на БСП Корнелия Нинова в НДК, ...

"Разговорът за социализма като спасителна алтернатива на човечеството в сегашните условия, той се води все по-открито от Европа до Америка", посочи Асланов и каза, че няма как да не участваме в този глобален разговор и той не може да се води само от името на партията.

"Има и неща от близкото и далечното минало, призраци, които ни преследват и с които трябва да се разделим завинаги, за да продължим напред. Социализмът като идея е описание на едно възможно друго общество, не по-добро, не по-справедливо, а различно. То е друго устройство на обществото", коментира социологът.

От думите му стана ясно, че до края на 2022 г. новата програма на партията ще бъде приета след референдум. Тя ще отразява "цялостна реформа в ориентацията на партията, в нейната идейна база и най-вече в методите за постигането за нейните дългосрочни цели", посочи Асланов.

Попитан дали БСП може да бъде първа политическа партия на предстоящите избори, той каза че това е възможно, но не заради някакви съществени промени в нея, а заради слабият конкурент. Според него бъдещото управление отново ще е коалиционно.

В зала депутатът Янаки Стоилов предложи червените кандидати за депутати, евродепутати и президент да се избират чрез пряк вот от всички социалисти. Той предложи да има пряк вътрешен избор и на червените кандидати за изборни длъжности в местната власт - кметове и общински съветници, както и на ръководителите на партията на областно и общинско ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика