X
 
 

bTV обяви резултати минути преди 19:00 часа, а изборният ден свършва в 20:00 часа

9091 0
bTV обяви резултати минути преди 19:00 часа, а изборният ден свършва в 20:00 часа
Шокиращо или не bTV обяви предварителни прогнозни резултати - от екзит полове, за днешните избори за Европейския парламент още в 19:00 часа.

Всъщност телевизията пусна резултати три-четири минути преди 19:00 часа, но това няма значение, защото изборният ден приключва в 20:00 часа. Обявяването на каквито и да е резултати преди това означават нарушение на Изборния кодекс. За такова нарушение ЦИК нареди на в. "24 часа" да свали своя статия, в която директно се обновяваха резултати с имената на партиите - дори без известния похват на класации за книги, готварски рецепти, музикални надпревари и т.н. Отделно се налагат и глоби.

Малко преди обяд ЦИК обяви на официален брифинг, че "една национална телевизия" е съобщила, че изборният ден приключва в 19:00 часа.

ЕТО КОИ ОЩЕ МЕДИИ СА САНКЦИОНИРАНИ ЗАРАДИ ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ

Припомняме Ви, че през февруари на първо четене беше прието отпадане на забраната на публикуване на резултати в деня на вота. Предложението тогава бе именно на "24 часа". Въпреки това обаче, на второ четене предложението бе отхвърлено и забраната остана в сила.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители