Бъдещата коалиция: България запазва единната си позиция спрямо Северна Македония

11809
Бъдещата коалиция: България запазва единната си позиция спрямо Северна Македония
Снимка: Български патриоти

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония. Това записаха участниците в подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на новата управляваща коалиция в страната ни.  Отношенията с РСМ бяха оставени за края в дебата по външната политика на следващото правителство. В него участваха активно от "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев, от БСП Кристиян Вигенин, от ИТН Димитър Гърдев и от ДБ Стефан Тафров.

В продължение на около 40 минути участниците уточняваха основните точки от двустранните ни отношения с РСМ. Още в самото начало на дискусията Вигенин призова изрично да се подчертае, че "България запазва досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция приета от парламента през ноември 2019 г." От ПП на няколко пъти се опитаха да не включват изрично в текста Рамковата позиция, но в крайна сметка в окончателния текст се запази формулировката, че България запазва досегашната си позиция по отношение на РСМ.

Даниел Лорер поиска да се прецизира с думите: Придържане към формулировки в декларацията на Народното събрание. На това репликира Кристиян Вигенин, който каза, че декларацията е доста пожелателна, докато в Рамковата позиция детайлно са описани много от нещата. Там може да се разсъждава над последователността, но реално ние нямаме друга позиция и към този момент, която е одобрена през 2019г. Не бива от днешния панел да излезе, че правим крачка, която ревизира тази позиция, защото това, ако изобщо се случи може да го направи правителството когато се сформира и от следващото Народно събрание. Ние сме в рамка и би трябвало да потвърдим с другите елементи, които изброяваме, подчерта Вигенин.

Според него трябва да се търси трайно и устойчиво решение на спорните въпроси като предпоставка за напредък в процеса за присъединяване на страната в ЕС. Това да става при последователно отстояване на националните интереси на България и без да се правят компромиси по отношение на историческата истина, основана на документи и факти. Трябва да се поддържа широкото съгласие на българската политика към Република Северна Македония, включително с препотвърждаване от бъдещото Народно събрание на основните елементи от Декларацията на 44-то Народно събрание. Да се придържаме към рамковата позиция на Република България относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране, която доста сериозно разписа българската политика.

Асен Василев: Ако може да го направим така: да препотвърдим решението на НС.

Тук се намеси Кирил Петков с думите: Аз разбирам притесненията на БСП. Ние не сменяме позицията. В тази декларация са описаните 5-те щрихи, които са много важни за Рамковата ни позиция, но да добавим всички досегашни елементи. На това Вигенин отговори. Да, но ако кажем всички досегашни елементи, но от Рамковата позиция, а не от Декларацията. Това все пак потвърждава досегашната позиция, която сама по себе си е правилна от гледна точка на интересите на България.

Тук Кирил Петков се опита да се върне към декларацията с думите: Ние искаме да влезем в рамката на българската позиция както е в момента, но рамкирана, без да е Рамковата, а Даниел Лорер добави: За да може да започнем този диалог, за който вече говорихме, да подкараме комисиите.

Димитър Гърдев от ИТН поиска думата и изрично поиска "да покажем единството на позицията и надграждане". "Фактически да се знае, че базата я имаме като консенсус в парламента, в обществото. Нека да покажем, че това е базирано върху едно консенсусно решение и имаме доброто желание да продължим на базата на него", каза още бившият председател на Парламентарната комисия по външна политика и предложи да се впише - "запазване на единната позиция на България", за да не става въпрос за отстъпление или манипулиране. 

В края на дискусията Кирил Петков каза: първата дума запазване е много силна думичка като позиция и добавяме надграждане в конструктивен дух. Аз мисля, че е точно това. Защитаваме позицията в момента и надграждаме в конструктивен дух. Перфектно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика