България в центъра на конфликта НАТО - Русия, Петков: Отдавна сме направили своя избор

8905
България в центъра на конфликта НАТО - Русия, Петков: Отдавна сме направили своя избор
Снимка: БГНЕС

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО и като такъв избираме да работим в координация с нашите партньори и съюзници. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението. Както и стриктно да прилага приетите международноправни ангажименти."

Това заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков, който бе извикан в парламента във връзка с искането на външното министерство на Русия НАТО да изтегли войските на алианса от България и Румъния.

Реакциите

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов настоя президентът Румен Радев спешно да свика Консултативен съвет по национална сигурност. "Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Aлианса на цяла Източна Европа", каза Митов.

По думите му България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние. "Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от Алианса за деескалация и за въздържане от политика на "дрънкане на оръжие", категоричен беше бившият министър.

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че е недопустимо Вашингтон или Москва да определят какви войски да има в страната. Той се обяви срещу американските бази, но все пак заяви, че България в момента няма нужда от никакъв военен конфликт.

От своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира изказването на Сергей Лавров: "Като начало трябва да заявим, че не смятаме ситуацията за някакво допълнително напрежение и да призовем да няма крайни изказвания от двете страни и нашият глас да започне да се чува. В момента България няма глас. Ние се държим все едно сме територия, на която някой друг разиграва своите геополитически ходове", заяви той в кулоарите на НС.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов бе категоричен, че не трябва да се поддваме на руските провокации:

"Очевидно тези изявления днес са поредният елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на държавите от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО - сами, суверенно да решим как да защитим нашата национална сигурност и в какви съюзи да влезем, а не да се върнем в ситуацията, в която някой друг от великите сили САЩ и Русия решават кой да бъде в НАТО или не. България е направила своя избор", каза още Христо Иванов.

Позицията на Министерството на външните работи

В късния следобед от външно министерство публикуваха официална позицията по темата: "Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България, обявиха в официална позиция от Министерството на външните работи, след като по-рано днес руското МВнР обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса. „Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският догoвор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем“, се подчертава в позицията, която повтаря и думите на премиера Кирил Петков от парламентарната трибуна днес".

Румен Радев с лаконичен коментар

Позицията на държавния глава Румен Радев не закъсня: "Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било", се казва в съобщението до медиите.

Световните медии

Последвалата мигновена реакция от българска страна привлече вниманието на световните медии. Какво написаха те - вижте ТУК!

Припомняме, че по-рано днес Русия поиска изтеглянето на силите на НАТО от територията на България и Румъния. От външното министерство в Москва уточниха, че представените през декември искания на Русия пред Запада включват и това. Тогава едно от исканията на Кремъл беше да бъде спряно "изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 г." Сред тях са България и Румъния, които се присъединиха към Алианса през 2004 г.

През декември миналата година Москва постави списък с искания пред Запада като условие за деескалация в отношенията с Украйна. Едно от тях бе блокът да спре разширяването си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори, че всяка държава е свободна да решава дали иска да е в НАТО и "Русия няма право на вето".

*Статията е обновена към 17:20.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика