Българите по света бурно протестират срещу Борисов и Гешев (ВИДЕО)

10772
Българите по света бурно протестират срещу Борисов и Гешев (ВИДЕО)
Снимка: Facebook

Стотици живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието "Не сте сами!" нашите сънародници провеждат демонстрации в основни градове на два континента. Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV.

Българите зад граница се обявяват против "корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България".

Шествията се провеждат във Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт.

Демонстрации днес има в 4 града на Острова – Лондон, Оксфорд, Екситър и Бирмингам. В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева. "Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронизация на правителството, прозрачност на административно ниво, електронни избори и съдебна реформа", обяснява тя пред bTV. По думите ѝ България е крайно време да стане демократична държава.

Някои ще попитат нормално ли е българи зад граница да искат оставката на правителството в София? "Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и можем да заявяваме нашата гражданска позиция , докато не се откажем от българския си паспорт", категорична е Стефани.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които "всеки ден живеят за България и искат европейско настояще за своите близки", подчертава един от сънародниците ни Мирослав Тодоров. По думите му трябва да ни управляват "честни хора, които си изпълняват обещанията, а не простаци".

Какво би го отказало от протестите? "Аз лично бих спрял да протестирал и бих се отказал от всякаква обществена дейност, ако лицата Бойко Борисов и Делян Пеевски, които са като сиамски близнаци, се покаят, си посипят главите с пепел и обещаят никога повече да не заемат никакви длъжности. Това са хора, които са загубили доверието на цяла България, тя ги мрази неистово".

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в центъра на Виена, съобщиха участници в събитието. Пред катедралата "Свети Стефан" и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор.

"Мутри, вън!", скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце. На един от тях пише "Пражко лято 2020" – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от сънародниците ни са с децата и внуците си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика