Бърза ли всъщност БСП да има предсрочни избори?

9352
Бърза ли всъщност БСП да има предсрочни избори?
Снимка: БГНЕС

БСП ще влязат в пленарна зала за гласуването на оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Това е първа точка от дневния ред на парламента днес, 17 ноември, а премиерът Бойко Борисов ще присъства. Но се създаде усещане, че БСП не бърза прекалено с предсрочни парламентарни избори, след като червеният депутат и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов каза, че трябва да се има предвид наближаващото европредседателство, но и че червените ще продължат по пътя на вот на недоверие.

Не сме в криза. Ескалацията не е случайна, БСП търси непрекъснато конфронтация и това доведе до запалената искра от онзи ден. Случват се много добри неща – добър бюджет, добър доклад, 1,2 млн. пенсионери ще получат по още 40 лева и опозицията търси начин да отклони вниманието от добрите новини, заяви едно от остриетата на ГЕРБ и зам.-председател на парламента Цвета Караянчева пред Нова телевизия. Тя видя в действията на Корнелия Нинова възможност да "изпълни" обещание да гласува против Закона за концесиите за пред хората, след като всъщност е обещала подкрепа за този закон на някой друг, но не каза на кого.

БСП очаква предсрочни избори след края на европредседателството

„БСП трябва да е алтернатива не само на ГЕРБ, а на целия модел на управление от последните няколко десетилетия“, заяви лиде...

Ситуацията се разви толкова динамично, че никой не е имал време да преиграва, отвърна червеният депутат и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Според него, дори премиерът Бойко Борисов е признал, че Димитър Главчев е прекалил с изгонването на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Няма как да няма напрежение, като говорим за натиск от изпълнителната към законодателната власт, е тезата на Жаблянов.

На директен въпрос защо БСП не взе председателския пост на Народното събрание (бел. ред. – имаше предложение към Корнелия Нинова тя да поеме поста), та да отърват ГЕРБ от тези мъки, Жаблянов отвърна, че създаването на взаимодействие между институциите предполага да се следва резултатът от предсрочните парламентарни избори – т.е. победителите да диктуват в тази насока.

Същевременно Караянчева видя "съществена разлика" спрямо 42-рото Народно събрание и тогавашния бойкот на ГЕРБ. Не се прави така, нещата се изчистват в диалог, заяви тя по адрес на Нинова, която "ултимативно" викала Бойко Борисов в пленарна зала.

Използва се всеки един момент да се обижда министър-председателя, не е приятно, включи се в защитата на Борисов и външният министър Екатерина Захариева. Не е конструктивен начин да има контрол, като се викат членове на правителството само да се обиждат. Имали сме случаи в комисиите, понякога ми е смешно, уточни Захариева. Тя не се съгласи, че се отива към цензура на опозицията. Конструктивната опозиция е полезна, настоя тя. Искаме заедно с БСП да направим успешно европредседателство, но те целят чрез това да търсят предсрочни избори.

"Воля" няма да подкрепи оставката на Главчев

Парламентарната група на "Воля" няма да подкрепи оставката на Димитър Главчев, както настояват от БСП. "Воля" би напуснала парламентар...

Мониторинговият доклад на ЕК

Захариева заяви и, че президентът Румен Радев не е прав, като твърди, че евродокладът е витиеват и българските политици се отчитали само пред Брюксел. Много пъти сме казвали, че правим реформата заради българските граждани, не заради Брюксел - сигурно само аз съм го казвала 200 пъти. Може на БСП да не им е приятно, но докладите са добри, каза външният ни министър. И добави, че има какво да се изпълнява по 17-те препоръки на ЕК, но имало много ясен план за действие.

Със сигурност има корумпирани, неслучайно се борим с корупцията. Може би този въпрос е повече за съдебната система, но това не може да се отрича. Защо, обаче, като има позитивни неща, ги отричаме? Случват се позитивни неща, дори в съдебната система, настоя Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика