Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили"

3031
Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили"
Снимка: БГНЕС

Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал.

"Мога да го кажа съвсем ясно - това не е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия.

Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби.

Руски политик за шпионския скандал: България, опомни се!

"В България започна преследване на поддръжниците на руско-българската дружба - арести, разпити. Очевидно радикалите, пренаписващи истор...

В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси", допълни Цацаров.

"Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране на пари, впоследствие са установени и други негови провинения и той е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава,

"Парите от Русия са насочени лично към Малинов и към негови дружества. Това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности и изпълнение на определени задачи от обвиняемия. Основната част от тях е свързана с преоринтация на българската вътрешна и външна политика", допълни Цацаров.

"Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице и това Константин Малофеев. Същата ограничителна мярка - забрана да влиза на територията на Република България за период от 10 години", допълни още Цацаров.

Той поясни, че действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента.

ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната

В хода на работата в ДАНС е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. Според данните, с ...

"Ако съм закъснял, моля да бъда извинен. Темата на изслушването е такава, каквато ми е съобщена и такава, каквато съм разбрал от медиите. Влизам в движение и доколкото разбирам темата за изслушването е свързано с осъществяваното от прокуратурата разследване за престъпление против републиката. По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпоредби, които я ограничават. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт.

По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпоредби и съответно със стремежа и разбира се, задължението от моя страна - от една страна законът да не бъде нарушен, но от друга страна да бъде оказано необходимото уважение и правото на информираност на Народното събрание, ще ми позволите да представя пред вас възможните факти, които могат да бъдат представени", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че те ще са в границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор. "С каквото разрешение със съответни граници, разполагам писмено", допълни още Цацаров. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година.

"До настоящия момент извършените действия по разследването по това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните. Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица", допълни още Цацаров.

Главният прокурор уточни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика