Цачева: КСНС правилно няма позиция за антикорупционния закон

1831
Цачева: КСНС правилно няма позиция за антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

Противодействието на корупцията не дава достатъчно ефективни резултати – обединихме се около това на Консултативния съвет (КСНС). Затова е необходимо и създаването на нов закон, но към този момент има два законопроекта, които са от компетентността на Народното събрание. Ако вчера (17 октомври) КСНС беше излязъл с общо становище, нали ви е ясно, че се намесва в работата на парламента – такова можеше да има преди внасянето на законопроектите, не сега. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира защо вчера не се стигна до съгласие за антикорупционния орган.

Цачева разказа пред Нова телевизия и, че президентът Румен Радев на няколко пъти подчертал, че не взема страна по законопроектите. Припомняме, че те са на ГЕРБ и БСП, а основните разлики са кой да назначава ръководителят на новия мегаантикорупционен орган и дали този орган да има разследващи функции. БСП иска президентът да назначава ръководителя, а ГЕРБ – Народното събрание, червените искат да има разследващи функции, докато ГЕРБ залагат на превенция и повече проверки по документи.

Стратегията за националната сигурност ще бъде в МС през октомври, заяви Цветанов

Стратегията за национална сигурност в момента минава през обществено обсъждане и ще бъде внесена в Министерски съвет за приемане до к...

Цецка Цачева каза и, че не знае за какво писмо става въпрос във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която след вчерашния КСНС заяви, че е поискала политическите лидери да я подкрепят и да бъде изпратено писмо до прокуратурата, с което да бъде поискано държавното обвинение да обяви имената на политиците, финансирани от КТБ. С писмо не става това питане – става с изслушване на главния прокурор пред парламента, но трябва да се говори за повдигнати обвинения за извършени престъпления, поясни правосъдният министър. Всичко това (бел. ред. – корупционни практики) трябва да бъде доказано с влязъл в сила акт на прокуратурата, каза Цачева, измъквайки се от въпрос относно съобщаването на името на Николай Бареков при внасянето на обвинителния акт за КТБ. На КСНС не се случи подобно нещо – да се прави предложение за писмо относно политиците и КТБ. Изискайте стенограмата, уточни Цачева.

По въпроса с бъдещия законопроект на Делян Пеевски за "вторичното разграбване на КТБ", Цачева каза, че е възможно да има подкрепа от ГЕРБ, но всичко зависи от мотивите. Трябва да видим първо какво пише вътре, добави тя.

Не може един антикорупционен орган да има всички функции, които са обект на различни закони и органи, смята Цачева. Трябва ни орган, който да събира "разпиляната информация" за различни "престъпни състави", включени в рамката "корупция". Тази информация следва да отиде в прокуратурата и от там да започва разследване с инструментите, методите и възможностите на държавното обвинение, смята Цачева.

Правосъдният министър отрече и, че не счита корупцията за престъпление. Тя прочете доклад, в който е написала, че корупцията има различни прояви, някои от които излизат извън рамките на престъпното. Това означавало, че не всяко нарушение е престъпление, но корупцията винаги водела до материална облага. Въпросът е колко тежко е нарушението от гледна точка обществено значение, е тезата на Цачева.

Участниците в КСНС не се разбраха за антикорупционния орган (ВИДЕО)

Консултативният съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията завърши без съгласие за ролята на новия антикорупционен орган и п...

Несъвършенства в действащото наказателно право - това е основната причина да ни сочат в различни международни класации за много корумпирани, според Цачева. Затова и трябвали промени в законите - например що е то длъжностно лице както по отношение на публичния, така и по отношение на частния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика