Цачева за срива в Търговския регистър: Вярвам, че ще узнаем истината

3370
Цачева за срива в Търговския регистър: Вярвам, че ще узнаем истината
Снимка: БГНЕС

"Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, вярвам, че ще узнаем истината." Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева относно срива на Търговския регистър.

По думите ѝ само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

Бойко Борисов: Не съм доволен от шефката на Търговския регистър

Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще...

"Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър.", допълни още тя в интервю за bTV.

Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването.

"В момента, в който получих на 10 август , петък, доклада, че въпреки дадения 8-часов срок за отстраняване на нередностите, за да продължи функционирането на регистъра, той не може да бъде възстановен, в рамките на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм информирала председателя на ДАНС, Главния прокурор и разбира се министъра на вътрешните работи и чрез него ГДБОП", обясни правосъдния министър.

На въпрос дали е реагирано след подаването на сигнали, че системата се нуждае от обновяване Цачева отговори:

Експерт: Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол

Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол. Това каза Ясен Танев, специалист от киберсигурност, който в ин...

"В края на месец септември м.г. с оглед увеличаване на функционалността на Търговския регистър и преминаването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам доклад на изпълнителната директорка на агенцията с приложен анализ на специализирана фирма относно готовността това да се случи. В този анализ се предлагат 6 мерки, като фирмата изрично е записала, че счита, че това са единствено възможните мерки, при изпълнението на които ще се гарантира безпроблемно функциониране на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари."

Тя увери, че е реагирано в рамките на дни и е подкрепила предписаните мерки от страна фирмата:

"Дала съм указания във възможно най-краткия срок Агенцията по вписванията да изпълни тези предписания и тъй като това във всички случаи е свързано и с финансови ресурси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правосъдието, като са осигурени допълнителни средства. През декември е подписан договор за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 г. държавата като средства е осигурила именно за сигурността на държавния регистър."

На въпрос колко държавни поръчки е спечелила фирма "Лирекс" за последните 10 години и на каква стойност Цецка Цачева отговори:

Христо Иванов за срива на Търговския регистър: Притеснява ме, че има мотив

"Мислите ли че в тази ситуация някой няма интерес? Притеснява ме, че има мотив – става въпрос за огромни суми, Търговският регист...

"Това, което знам е че след 3 май тази година фирмата чрез специална поръчка по ЗОП, в резултат на нея има подписан договор. Този договор е за малко под 100 хиляди лева без ДДС, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези договори не се предоставят на министерството, тъй като те са правени по специален ред. Нямам информация в годините назад в кои години по кои договори фирма „Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика