Цачева заговори за създаване на европейска прокуратура

1499
Цачева заговори за създаване на европейска прокуратура
Снимка: БГНЕС

България ще работи за създаването на Европейска прокуратура. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, която взе участие в обсъждане на приоритетите на страната ни за предстоящото европредседателство.

Събитието се провежда в Народното събрание. Освен правосъдният министър, на дискусията са и вътрешният Валентин Радев, и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Съюзът на съдиите се възмути от ВСС заради избора за председател на ВАС

Няма как да не отбележим действията на Висшия съдебен съвет (ВСС), които поставиха под въпрос убедителността на проведения избор за пре...

Припомняме, че при встъпването си в длъжност, правосъдният министър обяви, че няма да бърза с реформа на българската прокуратура, а първо ще я подложи на "задълбочен анализ".

"Ние ще работим по създаването на Европейска прокуратура", каза Цачева и посочи, че се очаква през настоящия пленарен сезон Европейският парламент да одобри проекта за регламент.

„Това означава, че точно по време на българското председателство ще бъдат предвидени редица фактически действия по структурирането на европейската служба на прокуратурата. В наш интерес е тази служба да започне работа час по-скоро, защото от нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. Тя ще контролира начина, по който се разходват европейските фондове”, каза правосъдният министър.

Цачева добави, че са предвидени процедури, съгласно които да се извършват мерки за разследване по облекчен ред по искане на разследващи прокурори от една държава, участваща в регламента на територия на друга държава, също страна по регламента.

Борисов откри новата сграда на Софийския районен съд с "не знам да има осъдени за това нещо зад мен"

Новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура беше тържествено открита днес (18 септември). Наказателното отд...

„Ще се създаде и единна информационна система на европейската прокуратура, чрез която ще се следят делата и ще се насочват по-лесно към съответните разследващи органи”, отбеляза тя.

Правосъдният министър подчерта и че с оглед на последователната ни позиция за създаване на силна и ефективна служба на европейския прокурор, българското председателство предвиждаме да организираме нарочна конференция. Тя ще се проведе на 26 и 27 март в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика