ЦИК обясни за "мъртвите души": Подкрепяш партийна подписка и умираш след две седмици

4267
ЦИК обясни за "мъртвите души": Подкрепяш партийна подписка и умираш след две седмици
Снимка: БГНЕС

"Във всички подписки почти има покойници. Възможно е човек, който се е подписал в подписката две седмици преди датата на внасяне, да е отишъл на по-добро място". С тези думи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева обясни казусът с "мъртвите души" в списъците за регистрация на партиите и коалициите. Тя добави, че след като има 2500 избиратели, подкрепили тази партия или коалиция, ЦИК са длъжни да я регистрират, а всичко останало е въпрос на законодателна промяна.  

Матева заедно с другия говорител на комисията Цветозар Томов дадоха първия си редовен брифинг преди предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.  На брифинга стана ясно още, че вече в ЦИК има рубрика "Въпроси и отговори", както и вече е достъпен симулаторът за машинно гласуване, както и че на 31 август ще бъде изтеглен жребият за номер на бюлетината.

Регистрацията на партиите 

Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни още как вървят регистрацията на партиите и коалициите. "Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции. От тези, които бяха регистрирани при неприключила проверка, днес са се върнали проверките на една две коалиции и една партия. Очакваме да приключат проверките на 4 партии и 1 коалиция, за да стане ясно дали остават всички партии и коалиции, които са регистрирани, или ще се наложи да бъде заличена някоя от тях", коментира тя. 

Има ли време за промени в коалициите в контекста на ПП и ДБ?

От брифинга стана ясно, че до 30 август партии или коалиции, които са регистрирани за участие в изборите, могат да заявят желание сами да бъдат заличени, а в срок до 27 август в регистрирана коалиция могат да бъдат заявени промени в състава или в наименованието. За да остане регистрацията на коалицията трябва да има минимум две партии. 

"Само в състава на коалиция, която е регистрирана, могат да се правят промени. В тази коалиция могат да се включат нови партии, могат и да напуснат състава на коалиция. Две коалиции не могат да се обединят. От едната коалиция трябва да напуснат партиите, за да отидат в друга", обясни Матева. 

Другият говорител Цветозар Томов допълни, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата, ако го желаят. 

Организацията за гласуването извън страната

Цветозар Томов даде информация за местата за гласуване извън страната. "Отдавна приехме решение, с което определихме местата, където на базата на резултати от предходни избори предстои да се организират избирателни секции извън страната, както и дипломатическите и консулските представителства,където също ще има секции. Техният общ брой е 734, като 559 от тях са напълно сигурни. Останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие към този момент. Вчера стана ясно, че от Федерална република Германия е имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса, извън тези от дипломатическите и консулските представителства", каза Томов. Той е уверен, че е успеят да създадат условия  за гласуване на сънародниците ни в Германия. Стана ясно, че няма да се разкрият всички изборни секции, които е необходимо да бъдат разкрити, тъй като страната ни е длъжна да се съобрази с този лимит.  Секции до момента са разкрити в 61 страни. От повече от 24 часа вече функционира формата за подаване на електронни заявления на сайта на ЦИК. Техният брой е около или малко над 3000, което е едно добро начално темпо. Показва, че има доста хора, които с нетърпение са очаквали възможността да подадат електронно заявление. Срокът за подаване е до края на 6 септември. Веднага след това предстои комисията да вземе решение за обявяването на тези секции, които отговарят на условията на Изборния кодекс", обясни Томов. 

Данните от националното преброяване и мандатите?

"Казус за ЦИК няма. Изборите са насрочен и с указ на 2 август. В срокът ЦИК е взела решение и е определила мандатите въз основа на валидното преброяване. От съобщение в сайта на НСИ става ясно, че ще бъдат обявени резултатите след 1 октомври. Те ще бъдат валидни за следващи избори", обясни Росица Матева.

"Ако преди 2 август НСИ беше обявил официални резултати от преброяването, ЦИК щеше да реши този въпрос въз основа на тези нови данни, но това не се случва",  допълни Цветозар Томов. 

ОЩЕ: Да, изборите ще са несправедливи заради НСИ. Това де факто каза председателят на ЦИК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика