ЦИК реши в секциите да не се сверяват разписките и резултатите от машинното гласуване

4299
ЦИК реши в секциите да не се сверяват разписките и резултатите от машинното гласуване
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване в края на изборния ден в съответната секция за изборите за европейски парламент на 26 май, предаде БГНЕС.

"В края на изборния ден няма да се прави такова преброяване, но то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в Районната избирателна комисия. Ако има разминаване или съмнения в резултатите от машинното гласуване, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласуване", обясни Таня Цанева, един от говорителите на ЦИК. Тя подчерта, че комисията обмисля на следващите избори да се извършва проверка на случаен принцип за съответствие на разписките и финалния протокол, излязъл от машината за гласуване.

Машинното гласуване е опция за евроизборите в Русе

Гласоподавателите от Русенска област в изборите за Европейски парламент ще могат да упражнят правото си и чрез машинно гласуване. На 29...

Буквало вчера омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ЦИК, с което алармира за опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него.

На днешната пресконференция от ЦИК припомниха и крайните срокове, които изтичат с наближаването на изборния ден. Днес изтича срокът, в който ръководителите на институции, в чиито помещения ще има избирателни секции, ще трябва да уведомят общинската администрация и да предадат списъците с хора, които имат право да гласуват. До 25 май пък партиите могат да регистрират в районните комисии своите застъпници.

"До момента имаме регистрирани 2575 наблюдатели от 14 неправителствени организации. Имаме и един отказ до момента, тъй като заявление за регистрация беше подадено от фондация, а според изборния кодекс те не могат да бъдат регистрирани за изборния процес“, обясни още Таня Цанева.

Началото на изборния ден ще бъде от 07:00 часа, а краят ще настъпи в 20:00 часа. Ако и след настъпването на крайния час пред секцията има чакащи избиратели, те ще могат да упражнят правото си на глас. В деня за размисъл е забранена политическата предизборна агитация, припомни още Цанева. "Резултатите от допитвания до общественото мнение по повод изборите не могат да бъдат огласявани 24 часа преди изборния ден, както и в самия изборен ден до обявяването на края му 20:00 часа на територията на страната", посочи тя.

От ЦИК обясниха кога няма връщане на вота назад при машинното гласуване (ВИДЕО)

Нищо не можете да направите, ако след получаване на разписката при гласуване на машина видите, че сте се объркали и сте искали гласът в...

От ЦИК припомнят, че избирателите имат право да изберат как да гласуват – машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те трябва да помнят, че тя се попълва със знак "V" или "X", задължително със син химикал. Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

Секциите в чужбина ще бъдат 191, а до момента в ЦИК са постъпили общо 60 сигнала и 26 жалби. 6 партии, 6 коалиции и 6 независими кандидати, които не получават държавна субсидия, са се възползвали от възможността да ползват средства за медийни пакети. До този момент от комисията са одобрили 84 договора на стойност над половин милион лева.

По отношение на резултатите от изборите Цанева отбеляза, че РИК в срок от 48 часа след изборния ден трябва да представят в ЦИК резултатите за всеки изборен район. До 5 дни ЦИК трябва да се произнесе с решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика