Цветан Цветанов: Без къртица в службите Брендо не би успял

9306
Цветан Цветанов: Без къртица в службите Брендо не би успял
Снимка: ПП „Републиканци за България“

Бившият вицепремиер и вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че без къртица в държавните служби Брендо не би успял. Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. 

Пред Нова телевизия бившият вътрешен министър, сега вече излязъл от ГЕРБ, разказа спомените си след ареста на Евелин Банев-Брендо в Украйна и задържането му за 20 дни.  

Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност, обясни Цветанов. 

Съдът в Киев остави Евелин Банев – Брендо в ареста

Евелин Банев-Брендо, който е издирван от три европейски държави, е задържан за 20 дни. Това реши районният съд в Киев. Целта е да бъде ...

По думите му през 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата "Кокаинови крале". Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. "През 2008 г. Джорджино - разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в "Евроджъст" в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате - един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на "Евроджъст" и за мащабна международна операция", разказа Цветанов.  

"Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията "Кокаинови крале" е подновена през 2012 година", спомня си Цветанов.  

"Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаската област, защото все още имаше доста действия, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това досега не е казвано на широката публика. Т.е. отива да си купува служители в правоохранителната система. Тогава колегите успяха да го локализират в едно заведение, в което провеждаше среща. На излизане от Бургас беше задържан. Имахме изключително добра координация с прокуратурата, защото главният прокурор тогава - Борис Велчев, беше запознат с всички детайли", споделя той.  

Тогава разследващите намират и документа на "Евроджъст" в багажника на колата на Брендо. Същият документ, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест.  

Правен прецедент: Къде ще бъде екстрадиран Евелин Банев–Брендо?

Евелин Банев, по прякор Брендо, беше задържан в Украйна. В три държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Итали...

"Което означава, че действително той е бил абсолютно спокоен, че никой няма да пристъпи към неговото задържане", добави Цветанов.  

Относно отвличането на дъщеря му Лара през март 2013 г. една от версиите според Цветанов е инсценировка или заради неизпълнени задължения от страна на Брендо и това да е знак за нещо, което да се осъществи в последствие.  

"Брендо не е човек, който се занимава с оранжерии и гледането на марихуана. Но по всяка вероятност контактът с лицата, които са били там, вероятно са били международна група в предишен период, и така е намерил място, където да се укрива", каза Цветанов относно задържането на Евелин Банев на 6 септември в Украйна.

Прочетете още по темата: Брендо е издирван с европейска заповед за арест

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика