Цветанов искал проверка на проект на "Артекс" дни преди да си вземе апартамента (ВИДЕО)

15952
Цветанов искал проверка на проект на "Артекс" дни преди да си вземе апартамента (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал по сигнал на гражданска организация от столичния кмет Йорданка Фандъкова да направи проверка на знаков проект на строителната фирма "Артекс", от която си купува луксозен апартамент по данъчна оценка и чрез размяна на други два апартамента плюс доплащане, но на крайна цена поне три пъти по-ниска от обичайните за имотите на "Артекс". Всъщност Цветанов е завършил сделката 4 дни след като е пратил на Фандъкова сигнал от Инициативен комитет "Лозенец" за небостъргача на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" (бел. ред. - срещу хотел "Маринела"), твърди сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Припомняме, че сделката за апартамента, който преди това е собственост на "Артекс Инженеринг", е срещу два апартамента на Цветанов и доплащане 100 000 лв. или общо 387 438,8 лв. Това прави по 630 евро на кв. метра площ и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този район.

В свой материал "Биволъ" цитира видео по материал на Actualno.com, заснето заради друг скандален строителен проект в София, който в момента се намира в съда – за строеж на 43-етажен небостъргач на кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" от друга известна строителна фирма – НИКМИ на Милчо Благоев и Николай Козанов. Строежът се готви на имот, получен със заменка от НИКМИ от Столичния общински съвет още през 2006 година и узаконена със заповед на тогавашния кмет на София Бойко Борисов, но Инициативен комитет "Стрелбище" и прокуратурата считат, че тя е незаконна – заради редица пороци на решението, което го правят нищожно (фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания поземлен имот, не е съсед на имот, за който се предвижда сключено застрояване, не е наемател на общински имот, не притежава временен обект върху имота, запазването на който не противоречи на действащия Подробен устройствен план (ПУП), не е бивш собственик или наследник на бившия собственик на общинския имот и НИКМИ не е реализирала за своя сметка инфраструктура, която да обслужва и общинския имот. Освен това преди 2006 година е имало заявления за замяна, касаещи имота, и от други фирми - "Ивали 2" ООД и "Нитекс-Ко" ЕООД, но не е проведен конкурс, както е трябвало, посочва прокуратурата).

Заради този казус Инициативен комитет "Стрелбище" проведе множество срещи с представители на Столична община (СО) и Столичния общински съвет (СОС), като една от тях беше с участието на главния архитект на София Здравко Здравков и общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Михаил Владов, както и зам.-омбудсмана и бивш правосъден министър Диана Ковачева. Точно на нея Здравков коментира и проекта на "Артекс" – поради присъствието на представители на Инициативен комитет "Лозенец", в който влизат бившият зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, както и сегашният столичен общински съветник Войслав Тодоров.

Относно проекта на "Артекс" Здравков тогава каза следното пред камерата на Actualno.com (бел. ред. - в първото видео в статията, след 48-ма минута): "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес". В коментара си Здравков уточнява, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени преговори за намаляване на височината на сградата на ул. "Златен рог" - поне да е висока колкото хотел "Маринела" т.е. с кота корниз 98 метра, а не 120 метра, както първоначално тръгва да строи "Артекс" своята сграда. В крайна сметка такова намаление има.

Впоследствие, в интервю пред Actualno.com главният архитект на София каза и друго – че сграда като тази, която се строи на ул. "Златен рог", няма място в този имот. "За съжаление сме в ситуация на влязло в сила разрешение за строеж, което е влязло в сила в 12 без 5, преди влизане в сила на Общия устройствен план (ОУП) на София към 2006 година. Зоната, която е там, е за средно жилищно застрояване – с кота корниз от 26 метра. При условие, че към (началото на) 2007 година правилата (бел. ред. - на Закона за устройство и застрояване на Столична община) не са важали, се одобрява проект за сграда, висока 134 метра", обясни главният архитект. Той беше категоричен и, че подновяване на разрешително за строеж, какъвто е случаят, не е основание да се гледат правилата, които важат към момента на подновяване.

Отделно Здравков посочи, че проектът на "Артекс" (втора категория) попада в промените от 2017 година на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които валидността на разрешително за даден строеж е 10 години (първа категория, втора кагегория и обекти от национално значение). "Имаме писмо от МРРБ, в което се казва, че разрешителното важи до 2020 година, защото е меродавен актът за откриване на строителна площадка, който се е "случил" през 2010 година", поясни Здравков. "Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване", многозначителен беше Здравков.

Ролята на Цветанов

Цветан Цветанов е един от общо 76 депутати, които гласуват със „за” въпросните поправи в ЗУТ от 2017 година. 61 са от ГЕРБ, 6 са от Реформаторския блок, 4 от коалицията на Христо Ковачки, 3 от АБВ, 2 от БСП. Всъщност точно с тези поправки се позволява строителните разрешителни за проекти от първа и втора категория и за обекти от национално значение да важат 10 години, а не 5, както до този момент.

Специално за проекта на "Артекс" обаче МРРБ, на което начело тогава е сегашният зам.-регионален министър Николай Нанков (бел. ред. - той беше принуден да напусне поста след жестоката автобусна катастрофа при Своге), праща тълкувателно писмо и казва, че за първа година от началото на разрешителното се счита откриването на строителната площадка. Това става през 2010 година, докато документът т.е. разрешителното е издадено през 2007 година, което Здравков потвърди в интервюто за Actualno.com. С други думи, когато "Артекс" почва да вдига сградата, която и сега още не е завършена, 10 години отдавна са минали, защото същинският строеж тръгна преди малко повече от година и имаше протести срещу него. Според параграф 58 от Преходните и заключителни разпоредби на променения ЗУТ обаче новите текстове трябва да важат само за новите разрешителни за строеж т.е. няма ретроактивно действие. А според "Биволъ" сегашният регионален министър Петя Аврамова казала, че въпросното писмо на Нанков нямало правна стойност. Освен това има сигнал до Бойко Борисов и Румен Радев заради въпросното писмо, подписано от тогавашния регионален зам.-министър Валентин Йовев.

Въпреки това "Артекс" сега строи, а Инициативен комитет "Лозенец" води дело. Не е ясно какво е станало с препратеното към Фандъкова от Цветанов писмо на комитета за проверка на проекта!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика