Цветанов пита: Кой ще поеме отговорност за Турски поток?

9505
Цветанов пита: Кой ще поеме отговорност за Турски поток?
Снимка: БГНЕС

Кой ще поеме отговорност за строежа на "Турски поток" в България? пита Цветан Цветанов от профила си във Facebook.

"Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България.", пише той.

Помпео: Ще има санкции за "Северен поток 2" и "Турски поток"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да бъдат наложени санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Първия...

Според бившият съратник на премиера Бойко Борисов и настоящ председател на ЕАСЦ, посланието е ясно -  “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията.”

Ето и целият му пост:

"Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България. Посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията.”

Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест Турски поток в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата.

"Булгартрансгаз": Не сме уведомявани за подизпълнител по българското трасе от "Турски поток"

“Булгартрансгаз“ не е уведомяван за привличането на подизпълнители за строежа на газопровода „Балкански/Турски поток&...

В тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта Турски поток и направените инвестиции? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговарния зам.-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев?"

 

Тезата за Цветан Цветанов не е нова. И преди лидерът на ЕАЦС е поддържал тази гледна точка.

Руска компания ще строи "Турски поток" в България

Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането...

За него два са важните въпроси за България, касаещи националните ни интереси и ролята на страната ни в международен план, които остават без ясни отговори и без отзвук в обществото - разрешението за строителството на АЕЦ "Белене" от Европейската комисия и резервираният капацитет и средствата за изграждането на "Турски поток" на територията на България плюс подготовката ни да се възползваме от възможностите на Зелената сделка в ЕС.

Според анализите на Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) тези проекти са проблем за националната сигурност - "понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България - "Турски поток" и АЕЦ "Белене".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com