X
 
 

Цветанов се скри от въпрос за несъответствието от над 136 хил. лв. в доходите му

6283 0
Цветанов се скри от въпрос за несъответствието от над 136 хил. лв. в доходите му
Снимка: БГНЕС
"Ама моля Ви се" – това беше реакцията на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и шеф на предизборния щаб на управляващата партия на въпрос на Actualno.com как ще коментира несъответствието от 136,5 хил. лв. в доходите и разходите на семейството му за периода 2003 - 2013 година, открита от КНОПИ по данни на НАП, НОИ и по банкови извлечения.

Въпросът му беше зададен на входа на театъра в Добрич, но той се обърна и тръгна към залата на Мелпомена, където го чакаха за среща симпатизанти от областта.

КПКОНПИ де факто не коментира дали е пуснала Цветанов въпреки необясними доходи

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не дава достъп по Закона за достъп до обществена информация до документите (ЗДОИ), показващи сериоз...

Срещата в Добрич не беше обявена в медиите, нямаше насрочена и пресконференция. На място дойдоха хора от Каварна, Крушари, Тервелско. Преди това е имало среща с партийния актив в залата на хотел "Изида", чийто собственик е съветник от ГЕРБ.

Предистория

Проверката, установила несъответствието от 136 хил. лева във финансово-имуществения оборот на Цветанов и семейството му, е правена от КПКОНПИ, а докладна излезе на бял свят от сайта "Биволъ". Докладната е писана от от Георги Апостолов и е пратена на тогавашния ръководител на КОНПИ и сегашен председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който също лъсна в "Апартаментгейт" с терасата си от 186 квадрата, за която твърди, че е обща част, но на която има сауна и барбекю, както и достъп единствено от апартамента му. Въпросният "тризонет" се намира на ул. "Професор д-р Георги Павлов", в столичния квартал "Гео Милев".

На база на предоставените данни за проверката на Цветанов от НАП, НОИ, банките, в които семейството му е разполагало със сметки, данни за придобивано и продавано имущество, КОНПИ изчислява, че за изследвания период семейството на Цветанов е получило като приход впечатляващата сума от 1 039 740 лв. (бел.ред. - според съкратения преразказ на доклада в становище на дирекция "Координация и контрол" сумата е 1 057 461 лв.).

Цветанов се отказа да става нещатен сътрудник в парламента

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов все пак се отказа от решението си да стане нещатен сътрудник към групата на партията си...

Цветанови обаче са си позволили и сериозни разходи. Тук изчисленията са по-сложни - за разходите на семейството КОНПИ е използвала статистическите данни на НСИ за издръжка на четиричленно и петчленно семейство, като за целия период от 10 години сумата възлиза на 112 476 лв. От доклада става ясно, че така изчислената издръжка на семейството е по-ниска от изхарченото от тях за пътувания в чужбина - в размер на 175 395 лв. За покупки на стоки и услуги са платени 250 970 лв., за данъци и такси - 46 328 лв. Общо разходите на семейството за 10 години възлизат на 529 449 лв., се твърди в доклада на КОНПИ. При покриване на тези разходи на семейството са му останали нетни доходи в размер на 510 291 лв., но те не са достатъчни, за да покрият стойността на придобитото имущество. За 10 години придобитото имущество е на стойност 646 860 лв. (бел. ред. - тук са включени и спестявания по банковите сметки), т.е. налице е несъответствие от 136 569.8 лв. От него трябва да се извадят първоначално наличните средства по банкови сметки от 17 521 лв. и окончателното несъответствие е в размер на 119 048.7 лв., пише в доклада на КОНПИ.

Това несъответствие е сериозно - сумата би стигнала за издръжка на семейството по статистиката на НСИ за още 10 години, но по закон не е достатъчно висока за пристъпване към конфискация на незаконно придобито имущество. Прагът за пристъпване към конфискация по времето, когато е правена проверката, е бил 250 000 лв. Именно с това основание през май 2015 г. комисията е прекратила проверката по преписката.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Като видях новината за просяците цигани в Швеция от Дреновец какви палати са си построили побеснях от яд. Имам къща на село от баба ми и дядо ми която е необитаема и се разпада - нямам и стотинка да я поддържам и никой не живее там отдавна. А циганите с просия, кражби, измами и рекет живеят в дворци. Като гледам обаче тези които ни управляват, като другаря Цветанов, виждам че ги е надцакал. Лапа и виж още ›› граби много повече от циганите. И напълно оправдава приказката, че ние българите сме по-големи цигани и от циганите!!! Не е луд тоя който яде баницата. Луд е тоя, който му я дава!!! Сега отидете да гласувате на изборите с новите машини, внос от Венецуела. Те вървят с предварително настроен от Мадуро фърмуер, който е нагласен така, че да спечели ГЕРБ. Аз не виждам смисъл от тези така наречени "избори".
 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Революция и комунизъм му е майката за българина.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Никой да не гласува....пълън бойкот...та да ги видим как ще се самоназначът.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  До кога ще са на свобода всички тези пристъпници, недосегаеми ли са? До кога ще ни тероризират! Народа търпя 70 години леви, десни и какви ли не терористи! Е да, сами си ги избираме, изглежда че и сами трябва и да си ги съдим!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Народа да се вдигнд и да върне социализма а тези да ги затрие ...при социализма ваичко да се национализира и никой да няма имоти и коли .
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Горката ни родина!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тоя прееба герб й бойко
  : 5 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Значи може спокойно да си гепиме до 1 000 лв ненаказуемо, а далаверки и до 250 000 може. Е това е либерална държава!
  : 1 !
 • АнонимСтаврюен 2 АнонимСтаврюен преди 10 месеца Профил на трол?
  Бандит в костюм и власт. Ма моля ви се. Който е задал въпроса лошо му се пише герберската мафия ще му отмъсти.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тия хора що не подават оставки?
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Копелето му ниедно
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Мръсен, долен, подал, корумпиран, гнусен, жалък червей. И това е политик в държава от Европа в 21 век. Мамицата ти..
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  И всичките пари ог заплати?
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Над милион доходи с милиционерска заплата еби му майкатаааа
  : 1 !