Д-р Ирена Парунева, МИР: Ще има ли България достатъчно COVID-19 ваксини тази година?

2201
Д-р Ирена Парунева, МИР: Ще има ли България достатъчно COVID-19 ваксини тази година?
Снимка: МИР

Във връзка с плановете за ваксинация срещу COVID-19 партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) е поискала информация от Министерството на здравеопазването. В отговора на Министерството се посочва, че до средата на 2021 г. 2,3 милиона българи или 36% от населението над 16-годишна възраст ще могат да получат ваксина. Според партия МИР това ще се случи при условие, че шестте ваксини, от които България е поръчала, са разрешени за използване в ЕС. От партията припомнят, че до момента разрешение имат само две от тях – Pfizer/BioNTech и Moderna.

„България ще получи до септември 1,5 милиона дози от двете ваксини. Те ще стигнат за ваксинирането на 750 000 души, защото всеки ваксиниран получава по две дози. Защо България не получава повече ваксини и кой носи отговорност за това при положение, че ЕК носи отговорност за договорките на общите количества ваксини, но всяка страна членка трябва сама да реши и да заяви кои ваксини от шестте производителя искат тази година и в какви количества“, каза д-р Ирена Парунева, член на НИС на ПП МИР.

Д-р Парунева припомни още, че всяка държава в ЕС има определена квота в зависимост от броя на населението от доставките по сключените от Европейската комисия договори с производителите на ваксини. В отговор на ПП МИР Министерството на здравеопазването посочва, че за България квотата е 1,55% от всички дози по всеки договор.

„Това означава, че на България се полагат приблизително 36 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на шестте производители, с които Европейската комисия има договори. Ако всяка ваксина се прилага в две дози, това означава достатъчно ваксини за 18 милиона души. Този брой надвишава с 11 милиона населението на България, но поръчването на повече дози би позволило да бъдат доставени по-големи количества още от първите одобрени ваксини“, допълни още д-р Ирена Парунева. Тя подчерта, че така са направили много няколко държави и в момента те значително изпреварват останалите в темпа на ваксинацията.

От партия МИР твърдят, че съгласно публикувания план график за доставките на Pfizer и Moderna едва през април-май в България ще има достатъчно дози, за да покрие планираните нужди на приоритетните групи - медицински служители, служители на старчески домове и възрастните хора, които ги обитават, учители, полицаи и друга ключова администрация на първа линия, които са около 400 - 450 хил. души. Според МИР по-сериозни количества, с които да може да стартира и масова ваксинация при възрастните хора - 1.5 млн. души, и хронично болните - около 300 хил., се очакват през лятото.

„За съжаление процесът явно няма да може да се ускори особено и от ваксината на AstraZeneca, защото до юли от нея ще са дошли само 450 хил. дози. Така в крайна сметка в първите седем месеца на годината имунизациите ще напредват много бавно и България ще има ваксини за едва 1 млн. души, а това няма да има кой знае какъв ефект за сериозно противопоставяне на епидемията. Икономически активното население пък ще трябва да изчака да минат ваксинациите на общо 2.2 млн. души, които са с предимство, и може би към края на есента ще получи шанс да се ваксинира“, беше категорична д-р Ирена Парунева.

ПП МИР: Държавата е длъжна да проведе подробна информационна кампания за всяка една ваксинa

“Без официални медицински досиета, регистрирани от Европейската агенция по лекарствата и съответно информация за клиничните изсле...

„Рискът е стотици хиляди българи в началото на лятото да попитат държавата: "Къде ми е ваксината?", и отговорът да е: "Нямаме за всички!", смята още д-р Парунева.

Според партия МИР следващото предизвикателство пред българското общество е да приеме, че всички доставки на ваксините вървят по мед и масло, така както твърдят управляващите, докато не настъпи време за масовото ваксиниране. Тогава стотици хиляди хора ще трябва да бъдат поименно подбрани и организирани, така че да се явят на точното място в определен ден и час - и то по начин, който да не доведе до взаимно заразяване и разрастване на епидемията. Освен това всеки ваксиниран ще трябва да остане за 30 минути под наблюдение.

„Успоредно с това милиони дози от ваксините ще трябва да бъдат своевременно разпределени, доставени, съхранени и подготвени за употреба съобразно технологичните изисквания на производителите. Задачата изглежда непосилна за страна, която не се справи със стриктна организация и дисциплина, която и без това няма достатъчно медицински персонал и чиято здравна система е на ръба на силите си. Засега не е известно да има някакъв достатъчно детайлен и ефективен план за решаване на тази задача. За поставянето на десетки хиляди ваксини дневно ще се разчита на съществуващите болници, медицински центрове, лични лекари, както и на мобилни екипи“, каза още д-р Ирена Парунева, член на НИС на ПП МИР.

„Сега е моментът, НЕуважаеми управляващи, да планирате създаването на някакви специални ваксинационни центрове, да помислите за мобилизиране и подготовка на допълнителни "ваксинатори", да почерпите опит от други страни за създаване на електронна система, в която хората предварително да се записват за ваксиниране. Свършете си работата НЕуважаеми управляващи, за да не поставите за пореден път българските граждани в ситуация на жертви на неочаквано стечение на обстоятелствата“, беше категорична д-р Парунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика