Д-р Николай Михайлов: Това, което става с прoкуратурaтa, има маниер на мафия

50444
Д-р Николай Михайлов: Това, което става с прoкуратурaтa, има маниер на мафия
Снимка: btv

"Всичко се оголва до кост. Става съвършено ясно, че това е провалена страна малко или повече в амбицията да се ръководи по правилата на либералната демокрация и върховенството на закона, тези прословути ценности, които 89-та се настаниха в Бългaрия - независимо дали по геополитическа директива или като избор". Това заяви д-р Николай Михайлов в "Лице в лице" по БТВ, визирайки използването на СРС-та срещу президента Румен Радев, както и обявяването за издирване на Васил Божков.

"Във всеки случай това е много груба игра и се играе грубо без оглед на публичното мнение, впечатления, наранимостта на хората. Играе се нагло, това е лошото, с ботушите. И са мобилизани хора от този тип, които могат тази игра и я обичат много. Те се забавляват с нея. Пет години господин Божков ще печели милиони и милиарди и никой няма да забележи, представете си. Нито агенциите, нито официалната власт, нито тези, които играят с вотовете на недоверие и се занимават с театрилизацията на демократичния процес. И накрая ще се сетят, за да ги подпомага Интерпол даже. И даже не е ясно дали не е тук някъде Божков, както се казва, на две преки, или Интерпол го гони", коментира Михайлов. 

"Това е страна, която има в себе си нещо от характера на халюцинация. Не е забавно, защото е зъл театър, защото актьорите са уродливи. Какво става с президентската институция? Това е разгул на антиконституционните действия от прокуратурата. Подслушват президента, избран с народен вот, представлява нацията, изразява я, пресрещнат от тези, които се чувстват уязвени от него с една откровена бухалка. Главният прокурор е изведен като своебразен арбитраж на българския политически ред, той наказва тези, които не са провинени не от гледната точка на закона, а в конкретната ситуация нараняват нечий интерес. Най-непростимото поведение е едно лице да посегне на този ред по принцип, като го обяви за незаконен - това, което прави президента. Прави го, разбира се, без определени следствия на практика. Но вижте, никога нямаше да го сполети тази нелепа съдба, ако думите му нямаха ефект и не произвеждаха резултат. Правосъдието реагира угрижено за Конституцията и държавната измяна...Това е толкова грубо, че много трудно може да бъде квалифицирано. И няма никаква реакция, защо, защото главният прокурор по Конституция е недосегаемо лице. Това, което става манифестира, доказва и аргументира по блестящ начин смисъла на искането на президента за промени в Конституцията що се отнася до съдебната власт. Това не може да се търпи повече. Това не е публичен демократичен процес", каза още Михайлов.

"Това е много опасно, при едно здраво, неапатично общество, би трябвало да мобилизира енергия на много остро отрицание и голяма съпротива. Това, за да бъде плодотворно, ще трябва да стане ясно, че промените в съдебната система са императивни. Съпротивата е абсолютно задължителна. Не става дума за титанична гражданска акция, която силово ще трябва да сваля правителство или институции. Но народът, гражданите, ще трябва да изразят собственото си мнение по фундаментален въпрос. И той е: това правова държава ли е или хора, които управляват през институциите за собствено удоволствие и според маниера на това, което се нарича по целия свят мафия. Как е възможно снощи по телевизията по всяка една телевизия да тече образа на един импулс на подслушването? Държавният глава е подслушван. Това представлява престъпление. Прокуратурата го препоръчва като своя праворазраздавателна активност. И се започна с един съспенс за държавната измяна...За да притихнем и да зачакаме как ще се разгърне представлението. Излезе нещо по-пошло от всичко пошло, което може да си представим. Някакъв генерал съобщава някакви неща на президента, които президентът изслушва. От това се прави заключение, че президентът крие документи, крие истина, пречи на правосъдието. Следователно е виновен в държавна измама...Порочността на това, което стана е и че това се предполага. Предполага се лоша безкрайност от непрекъснати компромати, които ще излизат в централните новини. Сега любопитно е, ако този наблюдаващ процеса прокурор е извършил правонарушение, което се санкционира със затвор от 3 години, публикувайки тези СРС-та, той ще получи ли някаква законова санкция? А ние, какво да мислим ако прокурорите се държат по този начин? Какво да помислят тези деца, които остават тук, за да действат по определен начин?", завърши Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика